ΟΗΕ: Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό

ΟΗΕ: Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό Facebook Twitter
0

Σε όλο τον κόσμο, κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, παρότι η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά ένα τρίτο μέσα σε 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Μολονότι υπήρξε πρόοδος σε αυτό το ζήτημα από το 2000 έως το 2015, την πενταετία που ακολούθησε η κατάσταση έμεινε στάσιμη ή αντιστράφηκε σε κάποιες περιοχές, αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ.

Ο παγκόσμιος δείκτης μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 34,3% την πρώτη 20ετία του αιώνα, από 339 σε 223 θανάτους ανά 100.000 τοκετούς. Όμως, παρά την πρόοδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 800 γυναίκες πέθαιναν κάθε ημέρα το 2020, περίπου μία κάθε δύο λεπτά.   

Η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού καταγράφηκε στη Λευκορωσία και η μεγαλύτερη αύξηση στη Βενεζουέλα.  Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που είδαν «σημαντικές αυξήσεις» ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος, επεσήμανε η συντάκτρια της έκθεσης, Τζένι Κρέσγουελ.

«Ενώ η εγκυμοσύνη θα έπρεπε να είναι μια περίοδος ελπίδας και θετικής εμπειρίας για όλες τις γυναίκες, είναι τραγικό πως παραμένει κάτι σοκαριστικά επικίνδυνο για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. 

«Αυτά τα στατιστικά αποκαλύπτουν την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και κορίτσι έχει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2016 έως το 2020, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έπεσαν μόνο σε δύο από τις οχτώ περιοχές του ΟΗΕ: στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατά 35% και στην Κεντρική και Νότια Ασία, κατά 16%. 

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική υπήρξε αύξηση κατά 17%, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική κατά 15%, ενώ σε άλλες περιοχές τα ποσοστά έμειναν στάσιμα. 
 
Οι περισσότεροι θάνατοι γυναικών στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό εξακολουθούν να συμβαίνουν στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη και σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις. Περίπου το 70% των θανάτων που καταγράφηκαν το 2020 ήταν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι «136 φορές υψηλότερα» από ότι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, επεσήμανε η Κρέσγουελ. 

Στο Αφγανιστάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη- όλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση- τα ποσοστά ήταν σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Η ακατάσχετη αιμορραγία, οι λοιμώξεις, οι επιπλοκές από μη ασφαλείς αμβλώσεις και τα υποκείμενα νοσήματα, όπως το AIDS είναι ανάμεσα στις συχνότερες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.   

Με πληροφορίες από AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM