ΟΗΕ: Ιορδανία, Τουρκία και ΗΑΕ παραβίασαν το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη

ΟΗΕ: Ιορδανία, Τουρκία και ΗΑΕ παραβίασαν το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη Facebook Twitter
EPA
0

Η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβίασαν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το 2011 στη Λιβύη, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

«Τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και η Τουρκία παρείχαν τακτικά όπλα, μερικές φορές κατά κατάφωρο τρόπο, χωρίς ουσιαστικά να καταβάλουν προσπάθεια για να αποκρύψουν την προέλευσή τους» υπογραμμίζουν οι ειδικοί αυτοί στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεσή της, η οποία αφορά χρονική περίοδο ενός έτους.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ιορδανία κατηγορείται κυρίως ότι εκπαίδευσε τους στρατιώτες του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη. Τα ΗΑΕ, που επίσης τον στηρίζουν, φέρονται ότι χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη προς όφελός του.

Η Τουρκία, η οποία στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φάγιες αλ Σάρατζ (είναι διεθνώς αναγνωρισμένη) παρείχε εξοπλισμό στον στρατό της, από θωρακισμένα οχήματα μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Και οι δύο πλευρές έλαβαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, τεχνική υποστήριξη (...) κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων» αναφέρει η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ που υποβλήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η έκθεση των 85 σελίδων συνοδεύεται από παραρτήματα που καλύπτουν πάνω από 300 σελίδες: φωτογραφίες, χάρτες, λίστες φορτίων που μεταφέρθηκαν με πλοία... Θα συζητηθεί στα τέλη του μήνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα πρέπει να εγκριθεί πριν δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της, πιθανότατα τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η έκθεση δεν αναφέρεται στην παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες και συμμετέχουν στις μάχες, στο πλευρό του στρατάρχη Χάφταρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM