ΟΗΕ: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα- Από τη μία γεμάτα φορτηγά, από την άλλη άδεια στομάχια

ΟΗΕ: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα- Από τη μία γεμάτα φορτηγά, από την άλλη άδεια στομάχια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, άνοιξε επιτέλους σήμερα μόνο για να περάσουν 20 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων. 

Όμως, αυτές οι προμήθειες από την Αίγυπτο θα προσφέρουν ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες της Γάζας. Το επόμενο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια- του ΟΗΕ αυτή τη φορά- αναμένεται να περάσει από τη Ράφα στην καλύτερη περίπτωση τη Δευτέρα. 

«Οι πολίτες της Γάζας έχουν ανάγκη μια δέσμευση για πολλά περισσότερα: τη συνεχιζόμενη παράδοση βοήθειας, στην κλίμακα που απαιτείται», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στη διάσκεψη για την ειρήνη που διεξάγεται σήμερα στο Κάιρο. 

Την Παρασκευή ο Γκουτέρες βρέθηκε στη Ράφα, όπου φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν το «πράσινο φως» για να περάσουν στη Γάζα. «Εκεί είδα ένα παράδοξο: μια ανθρωπιστική καταστροφή να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο»,  είπε. 

«Από τη μία, είδα εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα και άλλες προμήθειες κρίσιμης σημασίας. Από την άλλη, ξέρουμε πως από την απέναντι πλευρά των συνόρων υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς νερό, τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρικό και φάρμακα... παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένοι, ασθενείς. Γεμάτα φορτηγά από τη μία πλευρά, άδεια στομάχια από την άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. 

Στο μεταξύ, η συμφωνία που έχει γίνει προβλέπει πως τα κονβόι που θα περάσουν στη Γάζα περιλαμβάνουν τρόφιμα και φάρμακα, αλλά όχι καύσιμα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των γεννητριών που υπάρχουν στα νοσοκομεία, αλλά και για την υδροδότηση. Οργανώσεις κάνουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, προκειμένου να επιτραπεί να σταλούν στη Γάζα και καύσιμα. Επίσης, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς, το Ισραήλ είχε θέσει όρο να μην καταλήξει στα χέρια της οργάνωσης η ανθρωπιστική βοήθεια. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM