ΟΗΕ: Ανησυχία για ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων

ΟΗΕ: Ανησυχία για ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων Facebook Twitter
0

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια και δημοσιεύματα, σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και προειδοποίησε για όξυνση του στίγματος, κάτι που υπονομεύει την αντίδραση στην έξαρση. 

Το κοινό πρόγραμμα του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) επεσήμανε ότι δημοσιεύματα και σχόλια «έχουν χρησιμοποιήσει ρητορική και εικόνες, ιδιαίτερα ΛΟΑΤΚΙ και Αφρικανών ανθρώπων, που ενισχύουν ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα». 

Μάλιστα, επεσήμανε πως τα μαθήματα από την αντιμετώπιση του AIDS έχουν δείξει πως «το στίγμα και η απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων μπορούν να υπονομεύσουν ραγδαία την αντίδραση σε μια έξαρση». 

Έως τις 21 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε λάβει αναφορές για 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων και για 28 ύποπτα κρούσματα από 12 χώρες, όπου η νόσος δεν είναι ενδημική. Ανάμεσά τους είναι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς. 

«Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κρουσμάτων έχει ταυτοποιηθεί ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους, bisexual και άλλους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ΠΟΥ αναφέρει πως «οι διαθέσιμες αποδείξεις δείχνουν ότι αυτοί που διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο είναι εκείνοι που είχαν στενή σωματική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων και ότι αυτός ο κίνδυνος δεν περιορίζεται σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο». 

Σε αυτό το πλαίσιο, το UNAIDS καλεί τα ΜΜΕ, τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες να αντιδράσουν με μία προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα και τις αποδείξεις, η οποία αποφεύγει τον στιγματισμό. 

«Το στίγμα και η απόδοση ευθυνών υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση κατά τη διάρκεια εξάρσεων όπως αυτή», τόνισε ο υποδιευθυντής του UNAIDS, Μάθιου Κάβαναγκ. 

«Η εμπειρία δείχνει ότι η ρητορική του στιγματισμού μπορεί γρήγορα να απενεργοποιήσει μια βασισμένη στις αποδείξεις αντίδραση, προκαλώντας φόβο, απομακρύνοντας τους ανθρώπους από τις υπηρεσίες υγείας, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να ταυτοποιηθούν περιπτώσεις και ενθαρρύνοντας αναποτελεσματικά, τιμωρητικά μέτρα», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM