ΟΗΕ: Ανησυχία για ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων

ΟΗΕ: Ανησυχία για ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων Facebook Twitter
0

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια και δημοσιεύματα, σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και προειδοποίησε για όξυνση του στίγματος, κάτι που υπονομεύει την αντίδραση στην έξαρση. 

Το κοινό πρόγραμμα του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) επεσήμανε ότι δημοσιεύματα και σχόλια «έχουν χρησιμοποιήσει ρητορική και εικόνες, ιδιαίτερα ΛΟΑΤΚΙ και Αφρικανών ανθρώπων, που ενισχύουν ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα». 

Μάλιστα, επεσήμανε πως τα μαθήματα από την αντιμετώπιση του AIDS έχουν δείξει πως «το στίγμα και η απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων μπορούν να υπονομεύσουν ραγδαία την αντίδραση σε μια έξαρση». 

Έως τις 21 Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε λάβει αναφορές για 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων και για 28 ύποπτα κρούσματα από 12 χώρες, όπου η νόσος δεν είναι ενδημική. Ανάμεσά τους είναι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς. 

«Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κρουσμάτων έχει ταυτοποιηθεί ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους, bisexual και άλλους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ΠΟΥ αναφέρει πως «οι διαθέσιμες αποδείξεις δείχνουν ότι αυτοί που διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο είναι εκείνοι που είχαν στενή σωματική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων και ότι αυτός ο κίνδυνος δεν περιορίζεται σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο». 

Σε αυτό το πλαίσιο, το UNAIDS καλεί τα ΜΜΕ, τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες να αντιδράσουν με μία προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα και τις αποδείξεις, η οποία αποφεύγει τον στιγματισμό. 

«Το στίγμα και η απόδοση ευθυνών υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση κατά τη διάρκεια εξάρσεων όπως αυτή», τόνισε ο υποδιευθυντής του UNAIDS, Μάθιου Κάβαναγκ. 

«Η εμπειρία δείχνει ότι η ρητορική του στιγματισμού μπορεί γρήγορα να απενεργοποιήσει μια βασισμένη στις αποδείξεις αντίδραση, προκαλώντας φόβο, απομακρύνοντας τους ανθρώπους από τις υπηρεσίες υγείας, εμποδίζοντας τις προσπάθειες να ταυτοποιηθούν περιπτώσεις και ενθαρρύνοντας αναποτελεσματικά, τιμωρητικά μέτρα», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ