Οι ΥπΕΞ της ΕΕ συζητούν σήμερα την κρίση στη Συρία και τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία

Οι ΥπΕΞ της ΕΕ συζητούν σήμερα την κρίση στη Συρία και τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία Facebook Twitter
0

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη μετά τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον της Συρίας, θα προσπαθήσει να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «απαραίτητα» και «κατάλληλα». Όμως οι υπόλοιπες πρωτεύουσες της ΕΕ προειδοποίησαν κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία.

Όλες οι χώρες μέλη συμφωνούν: η χρήση χημικών όπλων, για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός στη Ντούμα, είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο εξ ονόματος και των 28 μελών της ΕΕ από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογραμμίζεται ότι πρέπει «να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Όμως δεν δικαιολογεί τα πλήγματα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη», εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι 28 είναι διχασμένες: Από τη μία η Γαλλία και η Βρετανία που συμμετείχαν στις επιδρομές. Από την άλλη οι ουδέτερες. Μεταξύ των δύο τα μέλη του ΝΑΤΟ, πολλά εκ των οποίων έχουν διαφορετική άποψη για τα πλήγματα. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Ιταλίας η οποία διαβεβαίωσε ότι πρόκειται «για μια περιορισμένη δράση (...) η οποία δεν θα αποτελέσει την αρχή μιας κλιμάκωσης».

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες στα πλήγματα καθώς φοβούνται την αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στενού συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφύγουμε κάθε χώρα να διεξάγει αυτόνομη πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της ΕΕ», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνόδου τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον πόλεμο στη Συρία.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε να αλλάξει στάση. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το ζήτημα της συριακής κρίσης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Πρέπει να ελπίσουμε τώρα ότι η Ρωσία θα κατανοήσει ότι μετά τη στρατιωτική απάντηση (...) πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μια πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM