Οι τραγικοί αριθμού του προσφυγικού: 2.043 άνθρωποι πνιγμένοι στη Μεσόγειο μόνο φέτος

Οι τραγικοί αριθμού του προσφυγικού: 2.043 άνθρωποι πνιγμένοι στη Μεσόγειο μόνο φέτος Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από 102.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από την αρχή του 2018 μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από αυτούς οι 49.912 προσέγγισαν την Ισπανία, αποδεικνύοντας ότι η χώρα της δυτικής Ευρώπης αποτελεί το πλέον δημοφιλές σημείο εισόδου.

Στην Ελλάδα οι αφίξεις ανήλθαν σε 28.252 και στην Ιταλία σε 22.519.

Είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που το άθροισμα των αφίξεων στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης ξεπερνά το κατώφλι των 100.000 ατόμων.

Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017, οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 156.372, ενώ το 2016 τις 341.215.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους έως και τις 11 Νοεμβρίου του 2018 ανέρχονται σε 2.043, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν καταγραφεί 3.001 θάνατοι και το 2016 4.329.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, δύο από τα θύματα που προστέθηκαν στον κατάλογο των θανάτων για το 2018, βρήκαν τραγικό θάνατο σε δυστυχήματα στην Ελλάδα.

Από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εννιά τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της βόρειας Ελλάδας, που άφησαν πίσω τους 26 νεκρούς και 79 τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΜ, η πλειονότητα των μεταναστών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα μπαίνουν στην Ελλάδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και έχουν ως αρχικό στόχο μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Τα επόμενα βήματά τους αποφασίζονται πολλές φορές από το δίκτυο των διακινητών που έχει αναλάβει τη μετακίνησή τους.

Επιπλέον και σύμφωνα με πληροφορίες του οργανισμού, οι διακινητές επιλέγουν ως επί το πλείστον ανήλικους μετανάστες για οδηγούς, ηλικίας 15 έως 17 ετών, με βασικό επιχείρημα ότι μπορεί να αποφύγουν τη σύλληψη λόγω της ηλικίας τους.

Με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΔΟΜ, ο θάνατος σε τροχαίο δυστύχημα σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν θεωρείται κάτι σπάνιο, δεδομένου ότι καταγράφονται τουλάχιστον δύο την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 91 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας με όχημα την Ευρώπη.

Πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 97, το 2016 ήταν 63 και το 2015 ήταν 136.

Την ίδια ώρα το σύνολο των νεκρών και αγνοούμενων προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως για το 2018 ανέρχεται σε 3.190 άτομα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM