Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να απευθυνθούν στους ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αυτήν την εβδομάδα, και διόρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη τον Σουχάιλ Σαχίν, τον εκπρόσωπό τους που εδρεύει στην Ντόχα, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι υπέβαλε το αίτημα την Δευτέρα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής. Πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ είναι μέχρι τώρα ο Γουλάμ Ισακζάι, που εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Χακ είπε ότι το θέμα της έδρας του Αφγανιστάν και ποιος θα την καταλάβει θα συζητηθεί από μια εννιαμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Η επιτροπή είναι απίθανο να συνεδριάσει πριν από την Δευτέρα και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο ότι ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν θα μπορέσει να μιλήσει στους ηγέτες.

Μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή των Ταλιμπάν θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών και θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρουν οι πόροι που χρειάζεται η κατεστραμμένη οικονομία του Αφγανιστάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι άλλες χώρες ώστε να πιέσουν για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των γυναικών. Η επιστολή των Ταλιμπάν γράφει ότι η αποστολή του Ισακζάι «θεωρείται λήξασα» και ο διπλωμάτης «δεν εκπροσωπεί πλέον το Αφγανιστάν», είπε ο Χακ.

Με βάση τους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης, ο Ισακζάι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή διαπιστεύσεων. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν κάποιες χώρες θα εκφράσουν αντιρρήσεις, με αφορμή την επιστολή των Ταλιμπάν.

Κατά παράδοση, η επιτροπή συνεδριάζει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να εξετάσει τις διαπιστεύσεις όλων των μελών του ΟΗΕ και υποβάλει μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση πριν από το τέλος του έτους. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι Μπαχάμες, το Μπουτάν, η Χιλή, η Ναμίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Σουηδία.

Όταν οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία (1996-2001) ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης την οποία ανέτρεψαν παρέμεινε στη θέση του στον ΟΗΕ αφού η επιτροπή διαπιστεύσεων ανέβαλε την απόφασή της για το ποιος την δικαιούνταν.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM