Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να απευθυνθούν στους ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αυτήν την εβδομάδα, και διόρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη τον Σουχάιλ Σαχίν, τον εκπρόσωπό τους που εδρεύει στην Ντόχα, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι υπέβαλε το αίτημα την Δευτέρα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής. Πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ είναι μέχρι τώρα ο Γουλάμ Ισακζάι, που εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Χακ είπε ότι το θέμα της έδρας του Αφγανιστάν και ποιος θα την καταλάβει θα συζητηθεί από μια εννιαμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Η επιτροπή είναι απίθανο να συνεδριάσει πριν από την Δευτέρα και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο ότι ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν θα μπορέσει να μιλήσει στους ηγέτες.

Μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή των Ταλιμπάν θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών και θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρουν οι πόροι που χρειάζεται η κατεστραμμένη οικονομία του Αφγανιστάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι άλλες χώρες ώστε να πιέσουν για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των γυναικών. Η επιστολή των Ταλιμπάν γράφει ότι η αποστολή του Ισακζάι «θεωρείται λήξασα» και ο διπλωμάτης «δεν εκπροσωπεί πλέον το Αφγανιστάν», είπε ο Χακ.

Με βάση τους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης, ο Ισακζάι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή διαπιστεύσεων. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν κάποιες χώρες θα εκφράσουν αντιρρήσεις, με αφορμή την επιστολή των Ταλιμπάν.

Κατά παράδοση, η επιτροπή συνεδριάζει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να εξετάσει τις διαπιστεύσεις όλων των μελών του ΟΗΕ και υποβάλει μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση πριν από το τέλος του έτους. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι Μπαχάμες, το Μπουτάν, η Χιλή, η Ναμίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Σουηδία.

Όταν οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία (1996-2001) ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης την οποία ανέτρεψαν παρέμεινε στη θέση του στον ΟΗΕ αφού η επιτροπή διαπιστεύσεων ανέβαλε την απόφασή της για το ποιος την δικαιούνταν.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM