Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να απευθυνθούν στους ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αυτήν την εβδομάδα, και διόρισαν νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη τον Σουχάιλ Σαχίν, τον εκπρόσωπό τους που εδρεύει στην Ντόχα, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι υπέβαλε το αίτημα την Δευτέρα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής. Πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ είναι μέχρι τώρα ο Γουλάμ Ισακζάι, που εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Χακ είπε ότι το θέμα της έδρας του Αφγανιστάν και ποιος θα την καταλάβει θα συζητηθεί από μια εννιαμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Η επιτροπή είναι απίθανο να συνεδριάσει πριν από την Δευτέρα και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο ότι ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν θα μπορέσει να μιλήσει στους ηγέτες.

Μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή των Ταλιμπάν θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών και θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρουν οι πόροι που χρειάζεται η κατεστραμμένη οικονομία του Αφγανιστάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι άλλες χώρες ώστε να πιέσουν για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των γυναικών. Η επιστολή των Ταλιμπάν γράφει ότι η αποστολή του Ισακζάι «θεωρείται λήξασα» και ο διπλωμάτης «δεν εκπροσωπεί πλέον το Αφγανιστάν», είπε ο Χακ.

Με βάση τους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης, ο Ισακζάι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή διαπιστεύσεων. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν κάποιες χώρες θα εκφράσουν αντιρρήσεις, με αφορμή την επιστολή των Ταλιμπάν.

Κατά παράδοση, η επιτροπή συνεδριάζει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να εξετάσει τις διαπιστεύσεις όλων των μελών του ΟΗΕ και υποβάλει μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση πριν από το τέλος του έτους. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι Μπαχάμες, το Μπουτάν, η Χιλή, η Ναμίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Σουηδία.

Όταν οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία (1996-2001) ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης την οποία ανέτρεψαν παρέμεινε στη θέση του στον ΟΗΕ αφού η επιτροπή διαπιστεύσεων ανέβαλε την απόφασή της για το ποιος την δικαιούνταν.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM