Οι σκλάβες νύφες της Ινδίας: αυτή είναι η ιστορία τους

Οι σκλάβες νύφες της Ινδίας: αυτή είναι η ιστορία τους Facebook Twitter
Ανήλικες σκλάβες πωλούνται ως νύφες σε ηλικιωμένους και λίγα χρόνια μετά βρίσκονται και πάλι στον δρόμο. Ο υπέργηρος σύζυγος πεθαίνει και η κοπέλα μένει πίσω με δύο ή και περισσότερα παιδιά.
5

Χρειάστηκαν μόνο μερικές δεκαετίες παράνομων επιλογών φύλου μωρών που έφεραν την Ινδία -εκτός των άλλων- σε μια περίεργη ομηρία. Σε κάποιες περιοχές της, υποβαθμισμένες κυρίως, το αντρικό στοιχείο υπερτερεί σε βαθμό που εκατοντάδες άντρες μεγαλώνουν αναζητώντας γυναίκα για να παντρευτούν, πολύ συχνά χωρίς επιτυχία, ακριβώς εξαιτίας της δραματικής ανισότητας στα ποσοστά ανδρών - γυναικών. 

Στην πατριαρχική, φεουδαλική πολιτεία της Haryana, όπου επίσης σημειώνεται αυτό το φαινόμενο, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό το να αγοράσει κάποιος μικρά κορίτσια, ακόμη και από άλλα σημεία της χώρας, για να δημιουργήσει οικογένεια. Το τραγικό είναι ότι μοιάζει να μην αφορά κανέναν ότι αυτά τα κορίτσια, όχι απλώς έχουν τιμή, αλλά είναι "προϊόντα" ενός τεράστιου δικτύου trafficking που τροφοδοτεί με νεαρές γυναίκες -κάποτε και ανήλικα κορίτσια- παρά τη θέληση τους. 

Είναι οι "paros", οι κόρες πολύ φτωχών οικογενειών που συνήθως δίνουν τα κορίτσια τους, ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή γι' αυτές, σ' έναν πλούσιο και ευτυχισμένο γάμο. Όμως, σπάνια έως ποτέ η λέξη "ευτυχία" είναι αυτή που μπορεί να περιγράψει αυτό που ζουν μετά. 

Τον σύζυγο δεν φαίνεται να τον απασχολεί ότι η κοπέλα μιλά στην κάμερα, κλαίγοντας μέχρι σήμερα για την τύχη της. Μαζί έχουν αποκτήσει 4 παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Ίσως, γιατί στην Ινδία η περίπτωση της Sanjida θεωρείται από τις τυχερές. Βρέθηκε σε οικογένεια που σε γενικές γραμμές της φέρθηκε καλά.

Ένα από αυτά τα κορίτσια, ενήλικη γυναίκα πια,αποκαλύπτει ότι πωλήθηκε για 8.000 ρουπίες (120 δολάρια) σε ένα έθιμο του χωριού της που θύμιζε κάτι από πλειστηριασμό, ωστόσο με ολοζώντανα, έμψυχα εκθέματα. Μια άλλη αποκαλύπτει ότι σε καθημερινή βάση, ο σύζυγος που την αγόρασε την έδερνε και την κλείδωνε έξω από το σπίτι. Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση της Haryana: στα περισσότερα χωριά της Ινδίας 9 στις 10 γυναίκες είναι παντρεμένες με αυτόν τον τρόπο, μέσω trafficking, αγορασμένες σε τιμές που μπορεί να κυμαίνονται και κάτω από τα 100 δολάρια και συνήθως σκλαβωμένες για το υπόλοιπο της ζωής τους από ανθρώπους ηλικιωμένους, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που κυρίως αναζητούσαν μία ισόβια υπηρέτρια και σεξουαλική σκλάβα ταυτοχρόνως.

Οι σκλάβες νύφες της Ινδίας: αυτή είναι η ιστορία τους Facebook Twitter
"Δεν υπήρχε κανείς από τον οποίο θα μπορούσα να ζητήσω βοήθεια", λέει η ίδια, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής. Όταν τελικά την εντόπισε ο πατέρας της, ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς ήταν 3 μηνών έγκυος.

Στις "paros" δεν επιτρέπεται καμία πρόσβαση στα αγαθά της παιδείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πολύ συχνά αγνοούν και οι ίδιες τα δικαιώματα τους, καθώς έχουν πωληθεί στους συζύγους της από τις τρυφερές ηλικίες των 8-10 ετών, κάποτε και μικρότερες, έχοντας γνωρίσει μόνο τη φτώχεια, τις δυσκολίες της κτηνοτροφικής και αγροτικής ζωής στην Ινδία και τίποτα περισσότερο. Κάποιες έχουν απαχθεί, κάποιες άλλες όπως η Sanjida για καιρό σκέφτονταν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που αντιμετώπιζαν από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους.

"Δεν υπήρχε κανείς από τον οποίο θα μπορούσα να ζητήσω βοήθεια", λέει η ίδια, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής. Όταν τελικά την εντόπισε ο πατέρας της, ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς ήταν 3 μηνών έγκυος. Ο Mubin Khan, ο σύζυγος της νεαρής γυναίκας έχει τη δική του εκδοχή για τον γάμο τους.

"Γερνούσα και οι γονείς μου μού έλεγαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παντρευτώ όσο παρέμενα εδώ. Δεν θα έβρισκα νύφη εδώ. Γι' αυτό πήγαμε αλλού. Δεν ξέρω πολλά για το τι έκαναν οι γονείς μου. Δεν μου είπαν λεπτομέρειες, για να αποφευχθούν οι ανούσιες προστριβές", λέει ο Mubin, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο γάμος του οφείλεται σε "συναλλαγή" των γονιών του, οι οποίοι πλήρωσαν για τη νύφη και επί 14 χρόνια πλέον σύζυγο του.

Οι σκλάβες νύφες της Ινδίας: αυτή είναι η ιστορία τους Facebook Twitter
Oι πολύ φτωχές οικογένειες δίνουν συνήθως τα κορίτσια τους, ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή γι' αυτές. Όμως, σπάνια έως ποτέ η λέξη "ευτυχία" είναι αυτή που μπορεί να περιγράψει αυτό που ζουν μετά.

Δεν φαίνεται να τον απασχολεί ότι η κοπέλα μιλά στην κάμερα, κλαίγοντας μέχρι σήμερα για την τύχη της. Μαζί έχουν αποκτήσει 4 παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Ίσως, γιατί στην Ινδία η περίπτωση της Sanjida θεωρείται από τις τυχερές. Βρέθηκε σε οικογένεια που σε γενικές γραμμές της φέρθηκε καλά. Ίσως, γι' αυτό κι εκείνη συμμετέχει δυναμικά σε μικρές οργανώσεις που προσπαθούν να γλιτώσουν άλλες ανήλικες σκλάβες που πωλούνται ως νύφες σε ηλικιωμένους και λίγα χρόνια μετά βρίσκονται και πάλι στον δρόμο. Ο υπέργηρος σύζυγος πεθαίνει και η κοπέλα μένει πίσω με δύο ή και περισσότερα παιδιά.

Τον φαύλο κύκλο του γαμήλιου trafficking στην ινδική επαρχία κατέγραψε ένα περιεκτικό οδοιπορικό του Al Jazeera, μιλώντας με τα κορίτσια, τις οργανώσεις που αγωνίζονται για τον τερματισμό αυτής της σκληρής πρακτικής και τις προσπάθειες αλλαγής των ηθών στα πιο απομακρυσμένα ινδικά χωριά. Όσο για τη δικαιοσύνη και την αστυνομία και εκεί ισχύει ο νόμος του ισχυρού, των πιο πλούσιων που διαθέτουν γνωριμίες και μπορούν να αποφύγουν την προσαγωγή τους στα δικαστήρια, απλώς χρηματίζοντας ανθρώπους στα κατάλληλα πόστα... 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Γιατί ρε παιδιά ξεχνάμε τα του οίκου μας; οι προγιαγιάδες μας ή και οι γιαγιάδες μας ρωτήθηκαν για το ποιον θα παντρευτούν; πολλές ξυλοκοπήθηκαν και το βουλωναν γιατί είχαμε σαν Ελλάδα τι θα πει ο κόσμος ( ακόμα το έχουμε δυστυχώς). Επίσης είχαμε το έθιμο της προίκας κατά το οποιο οι δικές μας νύφες πλήρωναν και από πανω για να παντρευτούν. Οι διαφορά με το βιντεο ειναι πως εδώ πλέον δεν γίνεται κάτι τέτοιο!
Θα σου λυθούν πολλές απορίες άμα κανείς ένα ταξίδι στην Ινδία ή σε κάποια άλλη τριτοκοσμική χώρα. Αλλά μην πας πολύ μακριά. Πήγαινε ένα ταξίδι στην χρυσή στην Κρήτη όπου έχουν μπει τουαλέτες αλλά οι free campers τα κάνουν οπουδήποτε με αποτέλεσμα μόλις φυσάει να έχει παντού χαρτιά υγείας
Τόσα χρόνια, απορώ πώς δεν βρέθηκε κάποιος να σπάσει τις κάστες τους. Αυτό μου κανει μεγαλύτερη εντύπωση από όσα αναφέρονται εδώ, καθώς είναι γνωστά. Θρησκεία, συμφέροντα, πώς δεν ξύπνησαν ακόμη; Σε άρθρο στους ΝΥTimes διάβασα ότι καθώς αφοδεύουν στους δρόμους, τους φτιάχνουν δημόσιες τουαλέτες και δεν τις χρησιμοποιούν. Οι δρόμοι γεμίζουν με περιττώματα γύρω από το κτίριο και μέσα είναι άδειο. Τα παιδιά τους πεθαίνουν, όχι από πείνα, αλλά από αρρώστιες που έχουν να κάνουν με μολυσμένο περιβάλλον πάλι από τα περιττώματα που βρίσκονται εδώ κι εκεί. Δεν θέλουν. Γιατί;