Οι Ουκρανοί ύψωσαν την σημαία τους στο Φιδονήσι μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Οι Ουκρανοί ύψωσαν την σημαία τους στο Φιδονήσι μετά την αποχώρηση των Ρώσων Facebook Twitter
Φωτ.: DPSU Ukraine
0

Οι ουκρανικές δυνάμεις ύψωσαν τη σημαία της χώρας στο Φιδονήσι ένα στρατηγικό και συμβολικό φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα από το οποίο αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα πριν από λίγες ημέρες μετά από μήνες σφοδρών βομβαρδισμών.

«Η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε και το έδαφος, το Φιδονήσι έχει επιστραφεί στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας», είπε στους δημοσιογράφους η Natalia Humeniuk, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν τα ουκρανικά στρατεύματα θα επιδίωκαν μια μόνιμη παρουσία εκεί, καθώς είναι επικίνδυνα εκτεθειμένοι σε βομβαρδισμούς.

Την Κυριακή, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στον Guardian ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας γύρω από το νησί εξακολουθεί να αποτελεί «γκρίζα ζώνη», πράγμα που σημαίνει τεχνικά, ότι οι Ουκρανοί δεν σκόπευαν να επαναφέρουν τις δυνάμεις τους.

Το Φιδονήσι έγινε γνωστό διεθνώς όταν η Ρωσία το κατέλαβε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο. Ένας Ουκρανός στρατιώτης τότε που υπηρετούσε εκεί ακούστηκε σε ηχητικό ντοκουμέντο να απαντά σε ρωσικό πλοίο, που τους καλούσε να παραδοθούν «άντε γα***», μια φράση που έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ουκρανικά συνθήματα αντίστασης.

Κυκλοφόρησε μάλιστα και σε γραμματόσημο που έγινε σύντομα ανάρπαστο από τους Ουκρανούς.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε αποσυρθεί από το νησί την Πέμπτη ως «χειρονομία καλής θέλησης» για να δείξει ότι δεν παρεμπόδιζε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ