Οι μάσκες κάνουν τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, σύμφωνα με μελέτη

Οι μάσκες κάνουν τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ελάχιστες είναι οι θετικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, αλλά Βρετανοί ακαδημαϊκοί φαίνεται ότι εντόπισαν μία: οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί με τις μάσκες

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κρίνονται ότι έχουν καλύτερη εμφάνιση όταν μια μάσκα καλύπτει το κάτω μέρος του προσώπου τους. 

Επίσης, αυτό που φαίνεται να τους κάνει ακόμη πιο ελκυστικούς είναι η χειρουργική μάσκα, ένα «αρνητικό» νέο για τους κατασκευαστές των υφασμάτινων, αλλά και για το περιβάλλον. 

Έρευνα που είχε γίνει πριν από την πανδημία είχε διαπιστώσει ότι οι ιατρικές μάσκες μείωναν την ελκυστικότητα, επειδή συνδέονταν με ασθένεια. «Θέλαμε να ελέγξουμε αν αυτό είχε αλλάξει από τη στιγμή που οι μάσκες έγιναν πανταχού παρούσες και να κατανοήσουμε αν ο τύπος της μάσκας είχε κάποια επίδραση», δήλωσε ο δρ. Μάικλ Λιούις, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. 

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε συνηθίσει οι υγειονομικοί να φορούν μπλε μάσκες και τώρα τις συνδέουμε με ανθρώπους που κάνουν τέτοια επαγγέλματα. Σε μια περίοδο που νιώθουμε ευάλωτοι, μπορεί να βρίσκουμε καθησυχαστική τη χρήση ιατρικής μάσκας και έτσι να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι σε εκείνον που τη φορά», συμπλήρωσε. 

Το πρώτο μέρος της έρευνας διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, με τη συμμετοχή 43 γυναικών. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν από το 1 έως το 10 την ελκυστικότητα ανδρικών προσώπων, σε φωτογραφίες. Σε αυτές, οι άνδρες είτε ήταν χωρίς μάσκα, είτε φορούσαν υφασμάτινη, μπλε ιατρική ή κρατούσαν ένα μαύρο βιβλίο που έκρυβε το σημείο του προσώπου που θα κάλυπτε η μάσκα. 

Οι συμμετέχουσες απάντησαν ότι εκείνοι που φορούσαν υφασμάτινη μάσκα ήταν σημαντικά πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν φορούσαν καθόλου ή που το πρόσωπό τους κρυβόταν από το βιβλίο. Όμως, η χειρουργική μάσκα έκανε εκείνον που τη φορούσε να φαίνεται ακόμη καλύτερος. 

«Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την προ της πανδημίας έρευνας, στην οποία εκτιμήθηκε ότι οι μάσκες έκαναν τους ανθρώπους να σκέφτονται τις ασθένειες και ότι το πρόσωπο που τη φορούσε έπρεπε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Λιούις. 

«Η πανδημία άλλαξε την ψυχολογία μας στο πως αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες. Όταν βλέπουμε κάποιον που φορά δεν σκεφτόμαστε πλέον “αυτό το άτομο έχει μια ασθένεια, πρέπει να μείνω μακριά”. Αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και το γιατί επιλέγουμε τους συντρόφους που επιλέγουμε», εξήγησε. 

«Η ασθένεια και η ένδειξη ασθένειας μπορεί να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Στο παρελθόν, όποιες ενδείξεις για ασθένεια θα ήταν ένα μεγάλο “ξενέρωμα”. Τώρα, παρατηρούμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, ότι οι μάσκες πλέον δεν ενεργούν ως ένδειξη μόλυνσης», δήλωσε ο καθηγητής. 

Είναι πιθανό οι μάσκες να κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς επειδή στρέφουν την προσοχή στα μάτια, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Άλλες μελέτες, σημείωσε, έχουν διαπιστώσει ότι η κάλυψη της αριστερής ή της δεξιάς πλευράς του προσώπου επίσης κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, εν μέρει επειδή ο εγκέφαλος συμπληρώνει τα κενά και μεγαλοποιεί τη γενική επίδραση. 

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cognitive Research: Principles and Implications. Ήδη έχει διενεργηθεί δεύτερη έρευνα, στην οποία άνδρες αξιολόγησαν φωτογραφίες γυναικών με μάσκα. Αυτή ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά σύμφωνα με τον Λιούις τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές ίδια. Οι ερευνητές δεν ζήτησαν από τους μετέχοντες να δηλώσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM