Αμερικανικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα λείψανα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτεφρώθηκαν και σκορπίστηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την εκτέλεση του.

 

Αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι υποστηρικτές του Hideki Tojo, σημαντικής φιγούρας πίσω από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, θα προσπαθούσαν να εντοπίσουν το πτώμα του και να τον παρουσιάσουν ως μάρτυρα.

 

Μετά την εκτέλεση του για εγκλήματα πολέμου το 1948 αυτός και έξι άλλοι αξιωματούχοι αποτεφρώθηκαν. Στη συνέχεια, αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού έριξε τις στάχτες τους στον ωκεανό.

 

Ο Ιάπωνας λέκτορας Hiroaki Takazawa στο Πανεπιστήμιο Nijon του Τόκιο βρήκε τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

 

«Βεβαιώνω ότι παρέλαβα τα λείψανα, επιτήρησα την αποτέφρωση και προσωπικά διέσπειρα τις στάχτες των ακόλουθων εκτελεσθέντων εγκληματιών πολέμου στη θάλασσα από ένα αεροπλάνο του όγδοου τάγματος του στρατού», γράφει ο Αμερικανός αξιωματικός, Maj Frierson σε ένα έγγραφο με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 1948, ημέρα που καταδικάστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και οι άλλοι έξι καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου.

 

Ο Maj Frierson έγραψε ότι είδε την εκτέλεση τους και έπειτα επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο μαζί με τις στάχτες τους τοποθετημένες σε ξεχωριστά δοχεία. Πέταξαν σε «ένα σημείο περίπου 48 χλμ. ανατολικά της Γιοκοχάμα, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου προσωπικά πέταξα τα αποτεφρωμένα λείψανα στην ευρύτερη περιοχή.»

 

Ο Frierson πρόσθεσε, ότι οι φούρνοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτέφρωση «καθαρίστηκαν από τα υπολείμματα στο σύνολό τους» και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή «ώστε να μην μείνει το παραμικρό ίχνος από τα αποτεφρωμένα πτώματα».

 

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο κ. Takazawa είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν αποφασισμένοι να σταματήσουν τους οπαδούς του Tojo από το να εντοπίσουν τη στάχτη του.

 

«Εκτός από την προσπάθειά τους να αποτρέψουν την απόδοση τιμών στα λείψανα, νομίζω ότι ο αμερικανικός στρατός ανυπομονούσε ώστε να μην αφήσει τα υπολείμματα να επιστρέψουν στην ιαπωνική επικράτεια ως απόλυτη ταπείνωση», είπε.

 

Ο ναός Shinto είναι αφιερωμένος στις ψυχές περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ιαπώνων ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν πεθάνει για τη χώρα τους από την ίδρυσή του το 1869. Μεταξύ αυτών είναι 14 καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου της κατηγορίας Α, συμπεριλαμβανομένου του Tojo και των έξι άλλων.

 

Οι πολιτικοί της δεξιάς το βλέπουν ως σύμβολο πατριωτισμού. Όμως οι αριστεροί και οι απόγονοι των θυμάτων τους, το επικρίνουν καθώς δοξάζουν το στρατιωτικό παρελθόν της Ιαπωνίας.

 

Ο Hideki Tojo ήταν στρατηγός του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από το 1941 έως το 1944.

 

Υποστήριξε σθεναρά την ιαπωνική επέκταση και μια προληπτική επίθεση κατά των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών αποικιακών δυνάμεων.

 

Ως πρωθυπουργός, επέβλεψε την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, το γεγονός που έβαλε τις ΗΠΑ στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, και τις κατακτήσεις της χώρας του στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

 

Έχασε την υποστήριξη του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο το 1944 καθώς ο πόλεμος στράφηκε εναντίον της Ιαπωνίας και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

 

Μετά την άνευ όρων παράδοση της χώρας τον Σεπτέμβριο του 1945 μετά τις βομβιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να αυτοκτονήσει ανεπιτυχώς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το σπίτι του.

 

Ο Tojo καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και απάνθρωπης μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου σε διεθνές στρατιωτικό δικαστήριο το 1948.

 

Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Νοέμβριο και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού τον επόμενο μήνα.

 

Με πληροφορίες του BBC