Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» κατά 65 εκατ. δολάρια την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» κατά 65 εκατ. δολάρια την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter
EPA/ALI ALI
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χορηγήσουν το μισό ποσό που προορίζεται για τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν συνιστά τιμωρία, αλλά πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι η υπηρεσία αυτή να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Με ανάρτησή του στο twitter στις 2 Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα παρακρατήσει στο μέλλον τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι: «πληρώνουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό. Δεν θέλουν καν να διαπραγματευθούν επιτέλους μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ... αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, παρακρατώντας προς το παρόν, ένα επιπλέον ποσό 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι χρειάζεται να επανεκτιμηθεί ουσιαστικά «ο τρόπος που λειτουργεί και ο τρόπος που χρηματοδοτείται» η UNRWA.

«Χωρίς τα χρήματα που χορηγούμε σήμερα, οι δραστηριότητες της UNRWA διατρέχουν κίνδυνο να ξεμείνουν από πόρους και να διακοπούν. Τα χρήματα που χορηγούν οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν αυτό να συμβεί στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι τα επιπλέον 65 εκατομμύρια δολάρια θα παρακρατηθούν και θα τεθούν υπό μελλοντική εξέταση».

«Είναι καιρός άλλες χώρες, μερικές από αυτές αρκετά εύρωστες, να παρέμβουν και να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί για να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από την UNRWA είναι «εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την ευημερία αυτών των πληθυσμών...αλλά κατά την άποψή μου, την οποία μοιράζεται η πλειοψηφία των διεθνών παρατηρητών, ανάμεσά τους και Ισραηλινών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας».

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αφανίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Ουάσελ Αμπού Γιουσούφ, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM