Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» κατά 65 εκατ. δολάρια την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Οι ΗΠΑ «ψαλίδισαν» κατά 65 εκατ. δολάρια την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους Facebook Twitter
EPA/ALI ALI
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χορηγήσουν το μισό ποσό που προορίζεται για τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν συνιστά τιμωρία, αλλά πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι η υπηρεσία αυτή να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Με ανάρτησή του στο twitter στις 2 Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα παρακρατήσει στο μέλλον τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι: «πληρώνουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό. Δεν θέλουν καν να διαπραγματευθούν επιτέλους μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ... αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, παρακρατώντας προς το παρόν, ένα επιπλέον ποσό 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι χρειάζεται να επανεκτιμηθεί ουσιαστικά «ο τρόπος που λειτουργεί και ο τρόπος που χρηματοδοτείται» η UNRWA.

«Χωρίς τα χρήματα που χορηγούμε σήμερα, οι δραστηριότητες της UNRWA διατρέχουν κίνδυνο να ξεμείνουν από πόρους και να διακοπούν. Τα χρήματα που χορηγούν οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν αυτό να συμβεί στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι τα επιπλέον 65 εκατομμύρια δολάρια θα παρακρατηθούν και θα τεθούν υπό μελλοντική εξέταση».

«Είναι καιρός άλλες χώρες, μερικές από αυτές αρκετά εύρωστες, να παρέμβουν και να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί για να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από την UNRWA είναι «εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την ευημερία αυτών των πληθυσμών...αλλά κατά την άποψή μου, την οποία μοιράζεται η πλειοψηφία των διεθνών παρατηρητών, ανάμεσά τους και Ισραηλινών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας».

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αφανίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Ουάσελ Αμπού Γιουσούφ, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM