Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν: Θα χάσετε τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400 από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν: Θα χάσετε τα F-35 αν αγοράσετε τους S-400 από τη Ρωσία Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να πετά ή να συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών F-35, αν η Άγκυρα αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 διαμηνύει το ΝΑΤΟ.

«Δεν θα ασχολούνται με το σύστημα των F-35, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα F-35 να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν από κάποιον στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτό το ρωσικό σύστημα», δήλωσε η η Αμερικανίδα απεσταλμένη στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα κάνει βήμα πίσω» στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.

«Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσει «τον επόμενο μήνα».

«Η Τουρκία δεν θα διαπραγματευθεί με καμία χώρα, δεν θα ζητήσει άδεια και ακόμη λιγότερο δεν θα σκύψει μπροστά στις πιέσεις όταν θέλει να απαντήσει στις ανάγκες της στον τομέα ασφαλείας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ιαπωνία.

Σε επιστολή του προς την Τουρκία πριν από τρεις εβδομάδες το Πεντάγωνο είχε επισημάνει ότι αν η Τουρκία δεν υποχωρήσει στο θέμα της αγοράς των S-400 ως τις 31 Ιουλίου, θα απελαθούν οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-35.

Σε αυτή την περίπτωση το τουρκικό προσωπικό που συμμετέχει στη διεθνή κοινοπραξία που κατασκευάζει τα F-35 θα αντικατασταθεί και τα συμβόλαια που έχουν δοθεί σε τουρκικές εταιρείες θα ακυρωθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM