Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βιέννη για τρομοκρατικό χτύπημα στις γιορτές

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βιέννη για τρομοκρατικό χτύπημα στις γιορτές Facebook Twitter
EPA
0

Ερωτηματικά εγείρει η «περίεργη» προειδοποίηση για ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης την περίοδο των Χριστουγέννων στην Αυστρία, και ειδικότερα στην Βιέννη, που απευθύνει με ανακοίνωση της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung η ανακοίνωση προκάλεσε «γενική ανησυχία».

Στην ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη «επαγρύπνησης» λόγω των «συνεχιζόμενων απειλών από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα», ενώ επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα κινδυνεύουν τουριστικές περιοχές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λέσχες, εστιατόρια, εκκλησίες και συγκοινωνιακοί κόμβοι.

Γίνονται επίσης συστάσεις να επιδεικνύεται αυξημένη προσοχή κατά την συμμετοχή σε εορτασμούς και εκδηλώσεις, σε εκκλησίες και συγκεντρώσεις πλήθους, και να παρακολουθείται η τοπική σχετική ειδησεογραφία.

Ήδη, στα τέλη του 2015, και συγκεκριμένα τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η βιεννέζικη Αστυνομία είχε δημοσιοποιήσει ασαφείς προειδοποιήσεις «φιλικής μυστικής υπηρεσίας» για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Ωστόσο τότε δεν υπήρξε τότε το παραμικρό ίχνος από μία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Βιέννη, όπως αυτή επιδιωκόταν να παρουσιαστεί από μία σειρά διεθνών Μέσων ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με ανακοίνωσή της, που είχε κάνει το γύρο του κόσμου, η βιεννέζικη Αστυνομία είχε δημοσιοποιήσει την προειδοποίηση που φερόταν να είχε λάβει από «υπηρεσία φιλικής χώρας», για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα με εκρηκτικά και πυροβολισμούς, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και σε πολυσύχναστα σημεία.

Συνειδητοποιώντας προφανώς το μέγεθος της ζημίας, κυρίως στον τουρισμό, αλλά όχι μόνο, και έπειτα από προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων αλλά και της εκτόνωσης της αναστάτωσης που είχε προκαλέσει η τότε δημοσιοποίηση των προειδοποιήσεων, εγείροντας μάλιστα κριτική από κάποιες πλευρές ως προς την σκοπιμότητά της, οι αυστριακές αρχές είχαν αποφασίσει τελικά να μην υπάρξει ματαίωση των προγραμματιζόμενων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016, μεγάλων γιορταστικών εκδηλώσεων στο κέντρο και σε άλλα σημεία της Βιέννης.

Έτσι, οι τότε εκδηλώσεις σε δεκατρία σημεία - πλατείες της πρωτεύουσας, έντεκα από τα οποία βρίσκονταν στο κέντρο της κατά μήκος ενός αποκαλούμενου «Μονοπάτι του Σιλβέστρου», φιλοξένησαν, από το απόγευμα της παραμονής έως τις πρωινές ώρες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πάνω από 800.000 άτομα, Βιεννέζους και ξένους επισκέπτες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM