Οι γυναίκες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας απαντούν στα σεξιστικά σχόλια Νομπελίστα βιοχημικού

 

Γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια εκστρατεία διαμαρτυρίας στο Twitter σαν απάντηση στα σεξιστικά σχόλια του Sir Tim Hunt σχετικά με το διαχωρισμό των εργαστηρίων σε αντρικά και γυναικεία.

 

To hashtag #DistractinglySexy χρησιμοποιείται από γυναίκες που εργάζονται στους τομείς της βιολογίας, της αρχαιολογίας, τoν προγραμματισμό, τη χημείας και τς γεωλογίας για να δείξει τι ακριβώς σημαίνει η δουλειά τους και πόσο δύσκολη είναι. Με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν θέλουν να δώσουν και απάντηση στην προσβλητική αναφορά που έγινε στον κλάδο τους από έναν τόσο διακεκριμένο επιστήμονα.

 

Ο διαπρεπής νομπελίστας ο οποίος συμμετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Δημοσιογράφων Επιστήμης στη Νότια Κορέα στις 9 Ιουνίου, φέρεται να είπε: «Επιτρέψτε μου να σας πω για το πρόβλημα μου με τα κορίτσια στα εργαστήρια: Σε ερωτεύονται. Μετά τις ερωτεύεσαι και εσύ. Και όταν τους κάνεις κάποια παρατήρηση βάζουν τα κλάματα" . Ο Tim Hunt ισχυρίστηκε επίσης πως οι γυναίκες αποσπούν την προσοχή στα εργαστήρια και φέρεται να πρότεινε το διαχωρισμό τους σε αντρικά και γυναικεία.

 

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσα τα σχόλια του Hunt o ίδιος ζήτησε συγγνώμη, παραδέχτηκε πως το σχόλιο του ήταν ατυχές και για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από την τιμητική θέση του λέκτορα  στο πανεπιστήμιο  University College London.