Οι γυναίκες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας απαντούν στα σεξιστικά σχόλια Νομπελίστα βιοχημικού

Οι γυναίκες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας απαντούν στα σεξιστικά σχόλια Νομπελίστα βιοχημικού Facebook Twitter
17
Οι γυναίκες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας απαντούν στα σεξιστικά σχόλια Νομπελίστα βιοχημικού Facebook Twitter

Γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια εκστρατεία διαμαρτυρίας στο Twitter σαν απάντηση στα σεξιστικά σχόλια του Sir Tim Hunt σχετικά με το διαχωρισμό των εργαστηρίων σε αντρικά και γυναικεία.

To hashtag #DistractinglySexy χρησιμοποιείται από γυναίκες που εργάζονται στους τομείς της βιολογίας, της αρχαιολογίας, τoν προγραμματισμό, τη χημείας και τς γεωλογίας για να δείξει τι ακριβώς σημαίνει η δουλειά τους και πόσο δύσκολη είναι. Με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν θέλουν να δώσουν και απάντηση στην προσβλητική αναφορά που έγινε στον κλάδο τους από έναν τόσο διακεκριμένο επιστήμονα.

Ο διαπρεπής νομπελίστας ο οποίος συμμετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Δημοσιογράφων Επιστήμης στη Νότια Κορέα στις 9 Ιουνίου, φέρεται να είπε: «Επιτρέψτε μου να σας πω για το πρόβλημα μου με τα κορίτσια στα εργαστήρια: Σε ερωτεύονται. Μετά τις ερωτεύεσαι και εσύ. Και όταν τους κάνεις κάποια παρατήρηση βάζουν τα κλάματα" . Ο Tim Hunt ισχυρίστηκε επίσης πως οι γυναίκες αποσπούν την προσοχή στα εργαστήρια και φέρεται να πρότεινε το διαχωρισμό τους σε αντρικά και γυναικεία.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσα τα σχόλια του Hunt o ίδιος ζήτησε συγγνώμη, παραδέχτηκε πως το σχόλιο του ήταν ατυχές και για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από την τιμητική θέση του λέκτορα  στο πανεπιστήμιο  University College London.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Χαχαχαχαχαχα πως τσιμπατε ολες χωρις να λαμβανετε υπ οψιν σας τις συνεπειες!!!! Αγαπημενες μου γυναικες καπως ετσι τσιμπησατε στα περι πολλου "φεμινιστικα κινηματα" των 80s και απο τη μια μερα στην αλλη βρεθηκατε στο δρομο να ψαχνετε για δουλεια...καριερα....συν βεβαια σπιτι, παιδια οικογενεια, και ολο το πακετο!!! Αντε να δω που θα σας βγαλει η μοδα του σεξισμου!!! Ηδη απ' οτι βλεπω ο "δονητης" σας χτυπαει επικινδυνα την πορτα!!!(ναι ειμαι σεξιστης -σας προλαβαινω- γιατι γουσταρω που γουσταρετε οταν ακουτε στο δρομο "γεια σου βρε τσολια μου")
Πιέζετε "όχι",κυρίες μου,αλλά δεν μου απαντάτε στην ουσία του σχολίου μου:γιατί θεωρείτε πως δεν του αξίζει να τον ερωτευθούν;Με ποια βάση;Με ποιο σκεπτικό;Το ότι είπε κάτι που δεν σας άρεσε,δεν σημαίνει πως επιτρέπονται κτυπήματα κάτω από την μέση!Κι εγώ διαφωνώ με την πρόταση διαχωρισμού που έκανε,αλλά δεν τον λέω "ανέραστο"!Θα ήταν ωραίο κάθε φορά που διαφωνούμε με κάποιον για μία ιδέα/σκέψη,να τον λέμε "άσχημο,καμπουρή κ.ά.".Αυτή είναι η ένστασή μου!
Τσιμπήσανε οι επιστημόνες,τσιμπήσατε κι εσείς...Ευχαρίστως να παραλάβω το νόμπελ σεξισμού,αδάμ,και ξέρεις γιατί;Γιαν να έχω την ευκαιρία στον λόγο απονομής να πω την ακόλουθη πικρή αλήθεια:πως όσες/οι βλέπετε παντού σεξισμό,είναι επειδή κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.Είναι αυτό που λέμε "προβολή",πράγμα διαφορετικό από την προσβολή,που σημαίνει βάλλω(κτυπώ) προς μία κατεύθυνση,μιας και συζητάτε κάποιοι εδώ μέσα τον ορισμό της προσβολής.Επίσης στον ίδιο λόγο θα προ(σ)καλούσα όλες τις γυναίκες να μετρήσουν τις φορές που οι άνδρες πέφτουμε θύμα σεξισμού όταν ακούμε την ατάκα που οι γυναίκες την αναφέρετε όσο και τ' όνομά σας,δηλαδή:"όλοι οι άνδρες είστε γουρούνια!!"Εκεί να δω το αίσθημα δικαίου που έχετε!Αλλά δεν το βλέπω,όπως δεν το είδα και με την ΠτΒ,όταν μιλούσε περί αναβαθμίσεων των ανδρών στο επίπεδο των γυναικών.
Φίλε μου ,μην το ζορίζεις άλλο ,σε ότι έχεις γράψει έχεις απόλυτο δίκιο ,μην περιμένεις να καταλάβουν όλοι αυτό που εννοείς εξάλλου η ταμπέλα "σεξιστής" όπως και "ομοφοβικός" έχουν πολύ πέραση τελευταία όποιος κατηγορεί τον άλλον για κάποιο από τα παραπάνω θεωρείται πολύ "προχώ" και "mainstream".Μου θύμησε ένα περιστατικό πριν πολλά χρόνια σε μια εμπομπή στην ΕΤ3 που στο άκουσμα του ρεμπέτικου "κάτω στην αραπιά" σηκώθηκαν και έφυγαν προσβεβλημένοι κάποιοι εκπρόσωποι από τα αραβικά κράτη ,όπως δεν κατάλαβαν αυτοί το νόημα έτσι και τούτοι εδώ δεν προκειται ποτέ να καταλάβουν και επομένως θα λαμβάνεις πολλά αρνητικά.
Πώς "τσιμπάνε" μερικές γυναίκες...Τι είπε ο άνθρωπος; Ψέμματα;Όχι!Είπε αυτό που του συνέβη!Θα τον ερωτεύονταν κάποιες γυναίκες από το εργαστήριο και ακολουθούσαν αυτές οι επιπλοκές.Γιατί να μην το αναφέρει;Αυτό που στην πραγματικότητα έχουμε εδώ είναι μία κλασσική περίπτωση φθόνου,δηλαδή οι "διαμαρτυρόμενες" τον ειρωνεύονται,επειδή θεωρούν πως ψεύδεται,και θεωρούν πως ψεύδεται,επειδή δεν πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος κύριος είναι ερωτεύσιμος.Μιλάμε καθαρά για μία περίπτωση ρατσιστικής,λεκτικής και ψυχολογικής βίας εις βάρος του με τον μανδύα της "νόμιμης διαμαρτυρίας ενάντια στον σεξισμό".Άραγε αυτές οι μη σεξίστριες όταν τελείωσαν την φωτογράφιση-γροθιά στην φαλλοκρατία και θέλησαν να επισκεφθούν την τουαλέτα,πρόσεξαν πως κι αυτές χωρίζονται σε ανδρών και γυναικών; Κι αν ναι,τι έκαναν γι αυτό;Απαίτησαν κοινό wc ως δείγμα ισότητας;Σύμφωνα με το σκεπτικό τους,θα έπρεπε να υπάρχει κοινό wc,αφού "ποιος νοιάζεται για το αν είσαι γυναίκα ή άνδρας,η επιστήμη μετρά και γι αυτό είμαστε εμείς εδώ,όχι για να ερωτευόμαστε τον/την καθηγητή/τρια και να πηδι*μ@στε πάνω στις λεκάνες"!Έχετε την μύγα,κυρίες μου και μυγιαστήκατε!Μάλλον όσες διαμαρτυρηθήκατε,έχετε ερωτευθεί τον καθηγητή σας στο λύκειο,φάγατε την χυλοπιτίτσα σας και θέλετε να πάρετε την εκδίκησή σας στο πρόσωπο του Hunt!Ο αντισεξισμός σας φτάνει ως εκεί που σας συμφέρει,βάζω στοίχημα πως έχετε παρευρεθεί σε συνέδρια τύπου "οι γυναίκες στην επιστήμη" και λοιπές σεξιστικές μπαρούφες!
...άκου εκεί οι ποταπές επιστήμονες που όλες έσκιζαν τα σουτιέν τους για τον νομπελίστα και απειλούσαν με ομαδικές αυτοκτονίες να διεκδικούν τον αυτονόητο σεβασμό ...το παράδειγμα με το wc επιεικώς γελοίο. Για Νόμπελ σεξισμού καλός έισαι.
Ο διαχωρισμός των wc δεν επηρεάζει την επαγγελματική πορεία κανενός. Οι δηλώσεις του κυρίου ήταν γελοίες επειδή γενίκευσε την προσωπική του εμπειρία και πρότεινε όλοι να κάνουν κανόνα κάτι που αυτός θα ήθελε για προσωπικούς λόγους. Οι φωτογραφίες των τουίτς ήταν αστείες και σαρκαστικές και όχι επιθετικές.
Μα εδώ είναι το θέμα,τριζόνι:δεν πρόκειται περί προσωπικής εμπειρίας ενός μόνο ανθρώπου,αλλά πολλών!Είναι η μόνη περίπτωση γυναικών που ερωτεύονται τον καθηγητή τους; Όχι,βέβαια!Ταινίες και τραγούδια έχουν δημιουργηθεί γι' αυτό το θέμα.Η εξουσία είναι αφροδισιακή.Και οι καθηγητάδες έχουν εξουσία.Δεν λέω εγώ πως συμβαίνει πάντα,αλλά αρκετές φορές.Κι ούτε είμαι υπέρ της πρότασής του,είναι χαζή!Αλλά το να του αρνούσαστε πως καίει καρδιές είναι ρατσιστικό και μεγάλη κακία! Εάν όλες αυτές τις δηλώσεις τις έκανε η παχουλή κυρία της πρώτης φωτογραφίας και βγαίνανε άνδρες και λέγανε "σιγά,μωρή χοντρή που σε γουστάρουνε οι άνδρες και σφάζονται στην ποδιά σου!",δεν θα λέγατε πως επειδή είναι ευτραφής της αρνούνται οι άνδρες την σεξουαλική ζωή;Ε,τώρα που το κάνουν αυτές οι γυναίκες,δεν τρέχει τίποτα;
Επειδή προφανώς ειρωνεύεσαι, ποιο είναι το πρόβλημα εδώ; Οι γυναίκες αυτές κάνανε μία έξυπνη διαμαρτυρία μέσω twitter, δεν έπρεπε να την κάνουν εφόσον προσβλήθηκαν; Δεν ζήτησαν καμία παραίτηση. Δική του η ευθιξία, δική του και η απόφαση.
Δεν ακουσα καμμια να λεει "συγγνωμη, δεν θελαμε να παραιτηθει, απλα εκφρασαμε το τι πιστευουμε". Αν εκφραζαμε δυσαρεσκεια καθε φορα που λεει καποιος ενα στα κουτουρου, δεν θα ειχαμε χρονο για τιποτα αλλο. Σε καλο να σας βγουνε αυτες οι νεο-σταλινικες πρακτικες. Θα ειναι η πρωτη φορα, βεβαια, αλλα ποτε δεν ξερεις.Δεν με νοιαζει αν ειναι "σεξιστικο" να υπαρχουν και εργαστηρια με μονο γυναικες η μονο αντρες. Με νοιαζει αν αυτο βοηθαει μερικα ατομα να βγαλουνε καλυτερη δουλεια. Δεν ειμαστε ολοι ιδιοι.Και θα σου πω και το αλλο. Οποτε αισθανομαι προσβεβλημενος, ψαχνω να βρω την αληθεια που ειπε ο αλλος γιατι αυτο ειναι το συναισθημα της προσβολης. Ακουσες μια αληθεια που δεν μπορεις να επεξεργαστεις. Αν ο αλλος ειπε μια μαλακια η μια ψευτια, δεν προσβαλεσαι, ερχεσαι σε αμηχανια για τη βλακεια/καταντια του.
Δεν έχει καμία υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη καμία απ' τις κυρίες που εκφράστηκαν με ευφυές χιούμορ, παρά μόνο αυτός που προκάλεσε το γεγονός και που, εν προκειμώνω, καθόλου ευφυής ή χιουμορίστας δεν ήταν.Ο κύριος είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, το έκανε και ήρθε αντιμέτωπος με τον αντίκτυπο, όπως και έπρεπε. Αλίμονο αν κάθε φορά που ενός ατόμου του ερχόταν να πει την όποια μπούρδα έχει εντός του εγκεφάλου του την εκσφενδόνιζε χωρίς να ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο-συνέπειες, εκτός κι αν θέλεις να πας να ζήσεις σε ζούγκλα, οπότε be my guest.Επίσης δεν με νοιάζει αν δεν βγάζουν όλοι "100% καλύτερη δουλειά", απ’ το να ζούμε σε μία κοινωνία όπου οι δουλειές, τα σχολεία (μήπως και οι συγκοινωνίες και τα δημόσια μπάνια;) θα είναι χωρισμένες βάση φύλου, επειδή "δεν είμαστε ίδιοι". Φαίνεται πως έχει γεννηθεί σε λάθος εποχή.Επιπροσθέτως η έννοια που έχεις δώσει στη λέξη "προσβολή" κε Μπαμπινιώτη, είναι άκρως αυθαίρετη. Εξυπακούεται πως υπάρχουν προσβολές που είναι μαλακίες/ ψευτιές/ γενικεύσεις....Τι βαρετό μα τον Τούτατη αυτό το αβού-αβά, ρε γαμώτο.
"Αλίμονο αν κάθε φορά που ενός ατόμου του ερχόταν να πει την όποια μπούρδα έχει εντός του εγκεφάλου του την εκσφενδόνιζε χωρίς να ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο-συνέπειες" Καποτε, οταν χανανε τις δουλειες τους οι αριστεροι επειδη λεγανε οτι πιστευανε, υπηρχε στην αριστερα μια συνειδηση του τι σημαινει ελευθερια εκφρασης. Πανε αυτα.Διαβασε προσεκτικα αυτο που εγραψα γιατι ουτε εγω θελω να ειναι τα εργαστηρια μονο αρρενων και θηλεων. Απλα δεν με χαλαει να υπαρχουν και τετοια αν τα θελουν καποιοι.