Οι Φινλανδοί συζητούν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ μετά από αίτημα με χιλιάδες υπογραφές

Οι Φινλανδοί συζητούν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ μετά από αίτημα με χιλιάδες υπογραφές Facebook Twitter
0

Οι Φινλανδοί βουλευτές πραγματοποίησαν σήμερα μια σπάνια συζήτηση για την ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την οικονομική και νομισματική ένωση, μετά την συγκέντρωση 53.000 υπογραφών, κάτι που κατέστησε υποχρεωτικό να συζητηθεί το θέμα από τις αρμόδιες επιτροπές της βουλής.


Η συλλογή των υπογραφών, παρόλο που θεωρείται απίθανο να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, αντανακλά την απογοήτευση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, εν μέσω της αυξανόμενης ανεργίας, των δυσμενών προοπτικών για την οικονομία και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Οι υπογράφοντες την αίτηση ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή ή μη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά για να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο.
Παρόλο που κανένα πολιτικό κόμμα δεν προτείνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές χαρακτήρισαν πρόβλημα το έλλειμμα ανεξαρτησίας στην χάραξη νομισματικής πολιτικής και υποστήριξαν πως η Φινλανδία θα έπρεπε να είχε διεξαγάγει δημοψήφισμα πριν υιοθετήσει το ευρώ το 1998.


Οι πολίτες σε γειτονικές χώρες, η Σουηδία και η Δανία, είχαν ταχθεί ενάντια στην υιοθέτηση του ευρώ λίγα χρόνια νωρίτερα.
«Το ευρώ είναι πολύ φτηνό νόμισμα για την Γερμανία και πολύ ακριβό για την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για μια βέλτιστη νομισματική ένωση», δήλωσε ο Σάιμον Έλο, βουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.


Η οικονομία της χώρας κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% τον περασμένο χρόνο, έπειτα από τρία χρόνια συρρίκνωσης. Η οικονομική στασιμότητα πυροδοτήθηκε από μια σειρά προβλημάτων, όπως το υψηλό κόστος εργασίας, η πτωτική πορεία της Nokia και η ύφεση στη γειτονική Ρωσία.


Πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι προοπτικές της χώρας θα βελτιωθούν αν επιλέξει την επιστροφή στο μάρκα, το εθνικό της νόμισμα.


Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως παραμένει πιστή στο ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε στην βουλή πως πιστεύει πως ένα πιθανό «Fixit» (σ.σ. η αποχώρηση της Φιλανδίας από το ευρώ) θα έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες από ό,τι οφέλη.


«Η διεθνή θέση της χώρας ενδεχομένως θα αποδυναμωθεί, η συναλλαγµατική ισοτιµία θα γίνει μη βιώσιμη... ο κίνδυνος θα είναι υψηλός για τη χώρα και πιθανότατα θα οδηγηθεί σε μια κατάσταση όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν», επισήμανε ο Στουμπ.
Η συλλογή υπογραφών θα πρέπει να συζητηθεί από μια αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα χρειαστεί να περάσει αρκετά στάδια πριν τεθεί σε ψήφιση στην ολομέλεια και να διοργανωθεί δημοψήφισμα.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το Δεκέμβριο για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης YLE, το 54% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ το 31% επιθυμεί την αποχώρηση από αυτή. Σε ερώτηση κατά πόσον η Φινλανδία θα είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης, το 44% απάντησε θετικά.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM