Εμβόλιο AstraΖeneca: Ποιες χώρες ξεκινούν εκ νέου τους εμβολιασμούς και ποιες παρατείνουν την αναστολή

Εμβόλιο AstraΖeneca: Ποιες χώρες ξεκινούν εκ νέου τους εμβολιασμούς και ποιες παρατείνουν την αναστολή Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Αλλαγή πλεύσης για τα μεγάλα κράτη της ΕΕ που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς από την AstraZeneca μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Μετά τη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι το εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορωνοϊού είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» πολλές χώρες αποφάσισαν την επανεκκίνηση των εμβολιασμών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέτασε το εμβόλιο όταν 13 κράτη της ΕΕ ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ εναπόκειται σε μεμονωμένα κράτη της ΕΕ να αποφασίσουν εάν και πότε θα ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς.

Στην Πορτογαλία, η χρήση του εμβολίου ξεκινά εκ νέου από τη Δευτέρα. 

 

Από σήμερα θα γίνονται κανονικά και στην Κύπρο τα ραντεβού για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό. 

Η Λετονία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία ​​θα προχωρήσουν επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με τις οδηγίες του EMA.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σχεδιάζει να κάνει ο ίδιος το εμβόλιο της AstraZeneca σήμερα προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο. «Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό, όπως υπογραμμίζεται από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Έχει μόνο σχετικά σπάνιες παρενέργειες» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι οι εμβολιασμοί της AstraZeneca θα «συνεχίζουν» σήμερα, προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς το συντομότερο δυνατό».

Η Ισπανία θα επαναφέρει τους εμβολιασμούς AstraZeneca την Τετάρτη, αλλά θα αποκλείσει ορισμένες δημογραφικές ομάδες για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για την υγεία. Η Λιθουανία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμβόλιο ήδη από σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αρούνας Ντούλκις. Ο Ντούλκις μαζί με τον πρόεδρο, πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της βουλής της Λιθουανίας θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca τη Δευτέρα.

Η Νορβηγία και η Σουηδία, από την πλευρά τους, θα διατηρήσουν το εμβόλιο AstraZeneca σε αναστολή καθώς οι φορείς δημόσιας υγείας τους αξιολογούν την κατάσταση.

«Οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca θα παραμείνουν σε αναστολή έως ότου έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης», δήλωσε η διευθύντρια του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Καμίλα Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο» να καταλήξουμε σε τελικό συμπέρασμα σχετικά με το εμβόλιο.

Η Σουηδία είπε ότι χρειάζεται λίγες μέρες για να αποφασίσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε την Πέμπτη τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο ενώ σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δικής του αναθεώρησης σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Τι είπε ο EMA

Η Emer Cooke, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, δήλωσε για το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνέντευξη Τύπου ότι  «Αυτό είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Τα οφέλη του για την προστασία των ανθρώπων από τον Covid-19 με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA για την ασφάλεια των φαρμάκων, είπε η κ. Cooke, διαπίστωσε ότι «το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος».

Ωστόσο, ο EMA, πρόσθεσε, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει οριστικά τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και ενός «μικρού αριθμού περιπτώσεων σπάνιων και ασυνήθιστων αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών πήξης του αίματος».

«Αν ήμουν εγώ, θα εμβολιαζόμουν αύριο», πρόσθεσε η κ. Cooke.

Χαιρετίζοντας την επικύρωση της έγκρισης του εμβολίου, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn πρόσθεσε, πως «Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνονται για τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, έτσι ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους ασθενείς.».

Άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, είχαν διακόψει προσωρινά τη χρήση ορισμένων παρτίδων του εμβολίου, ενώ το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία ήταν μεταξύ αυτών που δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο AstraZeneca.

Από την πλευρά της η AstraZeneca ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου πήξης αίματος λόγω του εμβολίου. 

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ