Οι επιστήμονες με τη σημαντικότερη επιρροή παγκοσμίως - Οκτώ Έλληνες του ΕΚΠΑ ανάμεσά τους

Οι επιστήμονες με τη σημαντικότερη επιρροή παγκοσμίως - Οκτώ Έλληνες του ΕΚΠΑ ανάμεσά τους Facebook Twitter
Οι επιστήμονες με τη σημαντικότερη επιρροή παγκοσμίως - Οκτώ Έλληνες του ΕΚΠΑ ανάμεσά τους
0

Οκτώ Έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατατάσσονται μεταξύ εκείνων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα «Highly Cited Researchers» της Webometrics.  

Η λίστα συντάσσεται και δημοσιεύεται δύο φορές τον χρόνο με γνώμονα τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.

Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

Η επικαιροποιημένη λίστα, που περιλαμβάνει συνολικά 4.167 ερευνητές και καθηγητές από όλον τον κόσμο  δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου και αφορά στοιχεία από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2020.

Στην 107η θέση της κατάταξης βρίσκεται ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με «βαθμό επιρροής» h-index 190 και 152.817 ετεροαναφορές ενώ ακολουθούν οι καθηγητές Δημήτρης Τριχόπουλος με h-index 156 και 103.407 ετεροαναφορές, η Αντωνία Τριχοπούλου (h-index 135 και 100.600 ετεροαναφορές), ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος (h-index 131 και 79.957 ετεροαναφορές), ο Χριστόδουλος Στεφανάδης (h-index 114 και 69.928 ετεροαναφορές), ο Γεράσιμος Φιλιππάτος με h-index 113 και 166.777 ετεροαναφορές,  ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος (h-index 111 και 51.209 ετεροαναφορές) και ο Μαρίνος Δαλάκας με h-index 111 και 45.327 ετεροαναφορές.

Πρώτος στη λίστα είναι ο φιλόσοφος, ψυχολόγος και  καθηγητής του Collège de France Μισέλ Φουκώ (1926-1984) με h-index 296 και 1.026.230 ετεροαναφορές ενώ η πρώτη ελληνική εισαγωγή είναι αυτή του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη, του πανεπιστημίου του Στάνφορντ με h-index 196 και 267437 ετεροαναφορές.

Ο Έλληνας καθηγητής ιατρικής, επιδημιολογίας και στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης σε πρόσφατο άρθρο του στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου, ανέφερε για τον κορωνοϊό, ότι «Ένα lockdown δεν είναι πλέον η δέουσα απάντηση».

Επίσης, σε ό, τι αφορά στη λίστα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Σίγκμουντ Φρόυντ είναι στην 4η θέση με h-index 284 και 552109 ετεροαναφορές, ο Φρίντριχ Νίτσε στην 52η (h-index 208 και 261639 ετεροαναφορές), ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στην 55η θέση (h-index 207 και 260659 ετεροαναφορές) και ο Νόαμ Τσόμσκι στην 137 (h-index 182 με 414105 ετεροαναφορές).

Σημαντικό στοιχείο και η 41η θέση για τον Αμερικανό επιδημιολόγο δρ. Άντονι Φάουτσι, κύριο εκφραστή της επιδημιολογικής κρίσης του κορωνοϊού, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη στο National Geographic, αναιρεί τις απόψεις Τραμπ, περί κατασκευής του κορωνοϊού σε κινεζικό εργαστήριο.

«Αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω, (τα επιστημονικά στοιχεία) είναι πολύ, πολύ έντονα στο να κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα ... Τα πάντα στη σταδιακή εξέλιξή του, με την πάροδο του χρόνου δείχνουν έντονα ότι (αυτός ο ιός) εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη», υποστήριξε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ