Οι απάνθρωπες συνθήκες στο εργοστάσιο που φτιάχνει τα «κοινωνικά ευαίσθητα» T-shirt των Spice Girls

Οι απάνθρωπες συνθήκες στο εργοστάσιο που φτιάχνει τα «κοινωνικά ευαίσθητα» T-shirt των Spice Girls Facebook Twitter
Η Salma μπορεί να μην αποκαλύπτει το πρόσωπό της, αλλά αποκάλυψε αυτό που βιώνει μαζί με άλλες γυναίκες φτιάχνοντας μπλουζάκια για ελάχιστα χρήματα
4

Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian φέρνει στο φως το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες εξαθλίωσης στο εργοστάσιο του Μπαγκλαντές που φτιάχνει τα «κοινωνικά ευαίσθητα» T-shirt των Spice Girls.

«Η Salma δεν έχει καν ακούσει για την ύπαρξη των Spice Girls. Η ζωή της, που περιστρέφεται για 16 ώρες την ημέρα γύρω από μια ραπτομηχανή, απέχει έτη φωτός από τις πολυτέλειες που απολαμβάνει το ποπ συγκρότημα με τα πάμπλουτα μέλη. Όμως χωρίς κανένα από τα δύο μέρη να το γνωρίζει, η Salma και οι Spice Girls συνδέονται». 

Έτσι ξεκινά ρεπορτάζ του Guardian που αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιο του Μπαγκλαντές. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν κατασκευάζει ρούχα για κάποια εταιρία που έχει σαν στόχο το κέρδος. Εδώ ράβονται τα T-shirt των Spice Girls που πωλούνται για να ενισχύσουν έναν κοινωνικό σκοπό. 

Ακόμη πιο ειρωνικό σκέλος της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός πως οι 19,4 στερλίνες που κοστίζει κάθε T-shirt στη αγορά πηγαίνουν σε μια διαφημιστική καμπάνια υπέρ της ισότητας των φύλων, η οποία αναδεικνύει το γεγονός πως «οι γυναίκες αμείβονται χειρότερα». Η Salma το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Guardian .  

Η Salma ζει σε ένα δωμάτιο τρεισήμισι επί τρεισήμισι μέτρα, μαζί με τον σύζυγο της και τον εφτάχρονο γιο της. Περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο. Το «Salma» δεν είναι το πραγματικό της όνομα, επιλέχθηκε από τον Guardian για να προστατευτούν τα προσωπικά της δεδομένα. 

Αμείβεται με 9.080 τάκα (περίπου 95 ευρώ) το μήνα, αλλά τα 5000 πηγαίνουν κατευθείαν στο νοίκι. Στο μισθό της περιλαμβάνεται και ένα «μπόνους προσέλευσης», κάτι που σημαίνει πως οι αποδοχές της μικραίνουν αν τύχει να αρρωστήσει. 

Μαζί με τα εισοδήματα του συζύγου της, το ζευγάρι ίσα που καταφέρνει να εξασφαλίσει τροφή, ιατρικά έξοδα, ηλεκτρισμό και να πληρώσει τα δίδακτρα του σχολείου για το παιδί του. 

Πέρα από τις κακές αμοιβές η Salma έχει να αντιμετωπίσει την συμπεριφορά των προϊστάμενων της. Μία μέρα που δεν αισθανόταν καλά, έκανε επανειλημμένα εμετό εν ώρα εργασίας. Παρόλα αυτά δεν της επετράπη να πάει σπίτι της. 

Αυτό το μήνα αναμένεται αύξηση στα εισοδήματα, καθώς η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού στη βιομηχανία ενδυμάτων. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα είναι 8000 τάκα, πρόκειται για την πρώτη αύξηση εδώ και πέντε χρόνια όμως για τους παλαιότερους εργαζόμενους που αμείβονται ήδη με περισσότερα χρήματα, η διαφορά θα είναι μικρή. 

Στη Salma και στις άλλες ράφτρες ανατίθενται εξωπραγματικοί στόχοι από τη διεύθυνση του εργοστασίου, που φτάνουν στα 2000 T-shirt την ημέρα. «Δεν είναι το εργοστάσιο του πατέρα σου, μας λένε. "Η πόρτα είναι ανοιχτή, αν δεν πετύχεις τους στόχους παραγωγής, έφυγες"», λέει η Salma στον Guardian. 

Οι απάνθρωπες συνθήκες στο εργοστάσιο που φτιάχνει τα «κοινωνικά ευαίσθητα» T-shirt των Spice Girls Facebook Twitter
Oι Spice Girls διαφημίζουν το μπλουζάκι τους

Εκπρόσωπος του συγκροτήματος τόνισε πως οι Spice Girls είναι «βαθιά σοκαρισμένες και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους» για περιπτώσεις σαν της Salma και πρόκειται να χρηματοδοτήσουν μία έρευνα που θα εξετάσει τις εργασιακές συνθήκες στο εργοστάσιο. 

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα πίσω από την πρωτοβουλία ανέφερε πως είναι «σοκαρισμένο και ανήσυχο» με τις αποκαλύψεις.

Η εταιρία λιανικής που πουλάει τα T-shirt μέσω Διαδικτύου είπε πως αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για τα γεγονότα ενώ το εργοστάσιο λέει πως τα όσα έχουν γίνει γνωστά «θα ερευνηθούν», όμως «πρόκειται για ψεύδη». 

Προφανώς η Salma δεν είναι μοναδική περίπτωση.

Μία άλλη εργαζόμενη εξηγεί πως πλέον δανείζεται χρήματα από φίλους και συγγενείς για να τα βγάλει πέρα. Αμείβεται με 8.450 τάκα για 54 ώρες την εβδομάδα.

Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται το μπόνους προσέλευσης καθώς και επίδομα γεύματος. Όμως οι 19,4 στερλίνες που κοστίζει το T-shirt των Spice Girls ισοδυναμούν με πάνω από μία εβδομάδα δουλειάς για αυτήν.

Και βέβαια έχει να αντιμετωπίσει και αυτή άθλιες συνθήκες εργασίας με υπερβολική ζέστη, δεκάδες ανθρώπους να εργάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο και απαράδεκτες συμπεριφορές από προϊστάμενους. 

  

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM