«Όχι» από ΗΠΑ στα αιτήματα Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για εξαιρέσεις στο θέμα του Ιράν

«Όχι» από ΗΠΑ στα αιτήματα Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για εξαιρέσεις στο θέμα του Ιράν Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ απέρριψαν όλα τα αιτήματα από το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, για εξαιρέσεις εταιριών που έχουν παρουσία στο Ιράν. 

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία είχαν στείλει σχετική επιστολή στην Ουάσινγκτον στις 4 Ιουνίου, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. 

Ζητούσαν εξαιρέσεις κυρώσεων για εταιρίες τους που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. «Ως στενοί σύμμαχοι (της Ουάσινγκτον) αναμένουμε οι εξωχώριες επιδράσεις των δευτερευουσών κυρώσεων των ΗΠΑ να μην εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες», είχαν ζητήσει οι τρεις χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο «δεν απάντησαν θετικά σε κανένα από τα αιτήματα στην επιστολή μας», που ζητούσε εξαιρέσεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, τόνισε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αμερικανικές αρχές απάντησαν γραπτώς στις τρεις χώρες, και μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι δεν χορηγούν καμία εξαίρεση σε εταιρίες που υπέγραψαν συμβόλαια με το Ιράν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας στις 16 Ιανουαρίου 2016.

Στην απάντησή τους, οι αμερικανικές αρχές διατύπωσαν μια πολύ σαφή έκκληση προς τις τρεις συνυπογράφουσες χώρες της διεθνούς συμφωνίας, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αντί να ενθαρρύνουμε το εμπόριο, ζητάμε να εμποδίσουμε τις κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν», έγραψαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μιούτσιν και ο Πομπέο επίσης τόνισαν ότι η Ιρανική Κεντρική Τράπεζα «δεν είναι νόμιμη», ζητώντας «οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να μην έχουν καμία σχέση με αυτήν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM