OHE: Οι άνθρωποι του πλανήτη θα φτάσουν τα 8 δισ. ως τον Νοέμβριο - Η χώρα που θα περάσει την Κίνα σε πληθυσμό

World Population Day: India will overtake China in 2023, says the UN Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Η Ινδία αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη την επόμενη χρονιά, ξεπερνώντας σε πληθυσμό εκείνον της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. 

Έως τον Νοέμβριο, ο πλανήτης θα είναι το σπίτι 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η πληθυσμιακή ανάπτυξη δεν συντελείται τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν. 

Αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος πληθυσμός, που καταγράφει τον βραδύτερο ρυθμό του από τη δεκαετία του 1950, αναμένεται να κορυφωθεί το 2080 με περίπου 10.4 δισεκατομμύρια ανθρώπους - αν και κάποιοι δημογράφοι εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί νωρίτερα. 

Το σχεδόν ήμισυ της πληθυσμιακής ανάπτυξης θα καταγραφεί τα επόμενα τριάντα χρόνια σε μόνο οκτώ χώρες - Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Τανζανία. 

Παράλληλα, κάποιες από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βλέπουν ήδη τον πληθυσμό τους να μειώνεται καθώς ο ρυθμός γεννητικότητας έπεσε κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα - τη στιγμή που το 2021 η μέση γεννητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν 2,3 γέννες ανά γυναίκα στη διάρκεια ζωής τους, έχοντας μειωθεί από περίπου 5 γέννες το 1950.

Σε 61 χώρες, πάντα σύμφωνα με την έκθεση, οι πληθυσμοί θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1% έως το 2050. 

Η Κίνα χάνει την πρωτοκαθεδρία της πολυπληθέστερης χώρας 

Διαθέτοντας πλέον έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννητικότητας στον κόσμο (1,15 παιδιά ανά γυναίκα) η Κίνα ανακοίνωσε πως ο πληθυσμός της αναμένεται να συρρικνωθεί εντός 2023, πολύ νωρίτερα απ'ό,τι εκτιμάτο έως τώρα. Κι αυτό παρά την αλλαγή πολιτικής τού ενός παιδιού ανά οικογένεια, το 2016, και την προσφορά κινήτρων στα ζευγάρια για δεύτερο ή και περισσότερα παιδιά.

Καθώς ο πληθυσμός της Ινδίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι σχεδόν βέβαιο πως σύντομα θα στερήσει από την Κίνα την πρωτοκαθεδρία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο. 

Ο πληθυσμός της Ινδίας ήταν 1,21 δισεκ. το 2011, σύμφωνα με την εγχώρια απογραφή, που γίνεται μία φορά ανά δεκαετία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την απογραφή του 2021 λόγω της πανδημίας της COVID-19. 

«Είναι μια αφορμή να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρώπινη φύση μας και να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα στην υγεία που έχουν επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά θανάτων μητέρων και παιδιών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM