Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, αν το κόμμα του (SDSM) ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια. 

 

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγεται την προσεχή Κυριακή (31/10).

 

Πάντως, ο Ζάεφ τάχθηκε ενάντια στο ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δηλώνοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μπροστά της θητεία 2,5 ετών και πρέπει να συνεχίσει το έργο της, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών.  

 

Όμως, ες συνέντευξη που παραχώρησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Sitel άφησε να εννοηθεί ότι εάν το SDSM χάσει τον δήμο των Σκοπίων, στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας θα τον διαδεχθεί κάποιο στέλεχος από το κόμμα του.

 

Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, στις 17 Οκτωβρίου, νικητής ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, εκλέγοντας 22 δημάρχους, ενώ το SDSM εξέλεξε μόλις εννέα.

 

Για τον δεύτερο γύρο θα στηθούν κάλπες σε 44 δήμους, ανάμεσά τους και εκείνος των Σκοπίων. Εκεί, θα αναμετρηθούν η ανεξάρτητη υποψήφια- την οποία στηρίζει ανοιχτά το VMRO-DPMNE- Ντανέλα Άρσοφσκα και ο απερχόμενος δήμαρχος Σκοπίων και εκ νέου υποψήφιος του SDSM, ο Πέτρε Σιλέγκοφ.

 

Στον πρώτο γύρο, η Άρσοφσκα, η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, πήρε το 37,68% των ψήφων και ο Σιλέγκοφ το 34,24%.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ