ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Τσέχος Πρόεδρος «δεσμεύεται» να μπλοκάρει νομοσχέδιο υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων

Ο Τσέχος Πρόεδος δεσμεύεται να μπλοκάρει νομοσχέδιο υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

O Τσέχος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων στη χώρα.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στην Κάτω Βουλή χθες, σύμφωνα με το Associated Press και απομένει να τεθεί η ημερομηνία συζήτησης και ψήφισής του.

Παρόλα αυτά ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσε ότι είναι σθεναρά αντίθετος με τον νομοσχέδιο της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων και θα το μπλοκάρει, όταν αυτό φτάσει στο γραφείο του για υπογραφή.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι αν όντως λάβω έναν τέτοιο νόμο προς υπογραφή, θα ασκήσω βέτο» είπε ο Μίλος Ζέμαν.

Ο Ζέμαν υπηρετεί ως Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας από το 2013 και έχει περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, ωστόσο έχει κάποια σημαντική πολιτική επιρροή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τσεχία με νόμο του 2006 επέτρεψε τα σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών αλλά θεωρεί ότι «η οικογένεια είναι μία ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Τέλος».

Το σύμφωνο συμβίωσης δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια στην Τσεχική Δημοκρατία να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια αλλά δεν τοποθετεί τα ομόφυλα ζευγάρια σε απολύτως ισότιμη βάση με τα ετεροφυλόφιλα.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων παραμένει παράνομος στη χώρα, επειδή ο γάμος ορίζεται ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας σύμφωνα με τον αστικό κώδικα της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το κοινοβούλιο άρχισε να συζητά τη νομοθεσία για τους γάμους ομοφυλόφιλων το 2018, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε καθώς οι βουλευτές ψήφισαν πριν από τις περσινές γενικές εκλογές. Το μέτρο έπρεπε στη συνέχεια να υποβληθεί εκ νέου για συζήτηση.

Οι βουλευτές στην Κάτω Βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου, ωστόσο, μπορούν να παρακάμψουν το βέτο του Ζέμαν εάν καταφέρουν να επιτύχουν πλειοψηφία.

Ο Μίλος Ζέμαν έχει υποστηρίξει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν απόψεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τον περασμένο Ιούνιο, είπε ότι βρίσκει τα τρανς άτομα «αηδιαστικά» όταν συζητούσε τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο στην Ουγγαρία, ο οποίος απαγορεύει οποιαδήποτε απεικόνιση ή συζήτηση για queer άτομα στα σχολεία, στα μέσα ενημέρωσης και στη διαφήμιση.

Ο Τσέχος Πρόεδρος είπε ότι πιστεύει ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπείες επιβεβαίωσης φύλου «διαπράττουν βασικά έγκλημα αυτοτραυματισμού».

«Κάθε χειρουργική επέμβαση είναι ένας κίνδυνος και αυτά τα τρανς άτομα για μένα είναι αηδιαστικά», είχε πει.

Υπερασπίστηκε επίσης τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει καταδικαστεί απερίφραστα για την κατάργηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη χώρα.

Ο Τσέχος Πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι ο Όρμπαν «δεν είναι ενάντια στους ομοφυλόφιλους, αλλά απλώς κατά της χειραγώγησης» γονέων και παιδιών στη «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση».

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να διαφωνήσω μαζί του γιατί με ενοχλούν εντελώς οι σουφραζέτες, το κίνημα Me Too και το Prague Pride», είπε ο Ζέμαν.
 

Με πληροφορίες του PinkNews

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ