Ο Τραμπ υπόσχεται να δώσει χάρη στον όχλο του Καπιτωλίου, αν εκλεγεί πρόεδρος το 2024

Ο Τραμπ υπόσχεται να δώσει χάρη στον όχλο του Καπιτωλίου, αν θέσει εκλεγεί πρόεδρος το 2024 Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε χθες πως, αν θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σε όσους που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. 

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος μετά την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προηγούμενες εκλογές, δεσμεύτηκε δημοσίως μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κόνρο του Τέξας.

«Ένα άλλο πράγμα που θα κάνουμε, και τόσοι πολλοί με ρωτούν σχετικά μ' αυτό, αν είμαι υποψήφιος και αν νικήσω, θα συμπεριφερθούμε δίκαια σ' αυτούς τους ανθρώπους της 6ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τραμπ χειροκροτούμενος. «Θα τους συμπεριφερθούμε δίκαια. Και αν αυτό απαιτεί απονομές χάριτος, θα τους δώσουμε χάρη. Επειδή τους συμπεριφέρονται τόσο άδικα».

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο υποκινούμενοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική ήττα του το Νοέμβριο του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Οι εισβολείς επεδίωκαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Ένας αστυνομικός που έσπευσε να αντιμετωπίσει την επίθεση πέθανε μία ημέρα μετά, ενώ τέσσερις άλλοι, φρουροί του Καπιτωλίου, αυτοκτόνησαν αργότερα. Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, που διήρκεσε ώρες. Τέσσερις εισβολείς έχασαν επίσης τη ζωή τους.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος περισσότερων από 700 ανθρώπων για συμμετοχή στην επίθεση.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM
Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Διεθνή / Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το 13% των κρατουμένων είναι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους διαπράττουν μικροαδικήματα για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή πίσω από τα κάγκελα.
THE LIFO TEAM