Ο Τραμπ υπόσχεται να δώσει χάρη στον όχλο του Καπιτωλίου, αν εκλεγεί πρόεδρος το 2024

Ο Τραμπ υπόσχεται να δώσει χάρη στον όχλο του Καπιτωλίου, αν θέσει εκλεγεί πρόεδρος το 2024 Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε χθες πως, αν θέσει υποψηφιότητα και κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σε όσους που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με την εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. 

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος μετά την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις προηγούμενες εκλογές, δεσμεύτηκε δημοσίως μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κόνρο του Τέξας.

«Ένα άλλο πράγμα που θα κάνουμε, και τόσοι πολλοί με ρωτούν σχετικά μ' αυτό, αν είμαι υποψήφιος και αν νικήσω, θα συμπεριφερθούμε δίκαια σ' αυτούς τους ανθρώπους της 6ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τραμπ χειροκροτούμενος. «Θα τους συμπεριφερθούμε δίκαια. Και αν αυτό απαιτεί απονομές χάριτος, θα τους δώσουμε χάρη. Επειδή τους συμπεριφέρονται τόσο άδικα».

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο υποκινούμενοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η εκλογική ήττα του το Νοέμβριο του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Οι εισβολείς επεδίωκαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Ένας αστυνομικός που έσπευσε να αντιμετωπίσει την επίθεση πέθανε μία ημέρα μετά, ενώ τέσσερις άλλοι, φρουροί του Καπιτωλίου, αυτοκτόνησαν αργότερα. Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση, που διήρκεσε ώρες. Τέσσερις εισβολείς έχασαν επίσης τη ζωή τους.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος περισσότερων από 700 ανθρώπων για συμμετοχή στην επίθεση.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΡΩΣΙΑ ΚΡΗΤΗ

Explainer / «Πολύ δύσκολο το σήμα να έρθει από την Ουκρανία χωρίς δορυφόρους»: Πώς έγινε το χτύπημα στο πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Κρήτης

«Αν ήμουν Αμερικανίδα, θα είχα ανησυχήσει» δηλώνει στη LiFO η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη
ΛΙΑ ΦΑΣΟΛΗ
Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM