Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν συνομιλίες με στόχο την υπογραφή μιας «εμπορικής συμφωνίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα συζητήσουμε για μια καλή εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο μιας διμερούς συνάντησης που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής κυβέρνησης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι άκουσε πως η πρόεδρος της Κομισιόν είναι «σκληρή στις διαπραγματεύσεις».

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Ντόλαλντ Τραμπ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Σε ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι στο εξής αναμένει «χειροπιαστή πρόοδο».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πεπεισμένη» ότι μπορεί να ορίσει με τους Αμερικανούς «καλούς φίλους» της Ευρώπης μια θετική ατζέντα για το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και άλλα θέματα.

Μπορεί οι ΗΠΑ να κατέληξαν μόλις σε μια εμπορική εκεχειρία με την Κίνα, οι σχέσεις τους όμως με την ΕΕ παραμένουν ψυχρές, κυρίως από τότε που η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων -μια απειλή που τρομάζει κυρίως τους Γερμανούς βιομήχανους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ωστόσο σήμερα ότι «θα εξετάσει πολύ σοβαρά» αυτή την πιθανότητα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία δεν οδηγήσουν πουθενά. «Ελπίζουμε να βρούμε μια συμφωνία», αν οι Ευρωπαίοι «είναι δίκαιοι, δεν θα έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι συμφώνησαν ήδη σήμερα να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση» στη μεταξύ τους σύγκρουση λόγω μιας γαλλικής απόφασης να φορολογούνται τεχνολογικές εταιρίες, ανάμεσά τους οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί.

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να απαντήσουν με την επιβολή πρόσθετων δασμών, που μπορεί να οδηγήσουν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει μια εμπορική συμφωνία με την Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ. «Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Τραμπ έπειτα από μια συνάντηση με την Σοσιαλίστρια Σιμονέτα Σομαρούγκα, η οποία ασκεί την ετήσια προεδρία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM