Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν πλησίασε το φέρετρο της δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

 

Κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από το εμβληματικό κτήριο για να τιμήσει την μνήμη της εξέχουσας φεμινίστριας και ανυποχώρητης υπερασπίστριας των φιλελεύθερων αξιών στις ΗΠΑ, που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 87 ετών.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μελάνια πλησίασαν το φέρετρό με τη σορό της δικαστού, και πλήθος κόσμου άρχισε να φωνάζει, αποδοκιμάζοντας τον. Αρκετοί φώναξαν το σύνθημα «Vote him out», «Ψηφίστε για να φύγει», με τον Τραμπ να υποστηρίζει αργότερα ότι κάτι άκουσε, αλλά «δεν ήταν πολύ δυνατό».

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2016, ο Τραμπ είχε απαιτήσει η Γκίνσμπεργκ να παραιτηθεί και την είχε επικρίνει επανειλημμένα. Τώρα, βιάζεται να να συμπληρώσει με μία συντηρητική δικαστικό την θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

 

Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της, η ίδια η δικαστής είχε αποδοκιμάσει την προοπτική αντικατάστασής της από την παρούσα κυβέρνηση. «Η πιο ένθερμη επιθυμία μου είναι να μην αντικατασταθώ έως ότου τεθεί νέος πρόεδρος», έγραφε σε δήλωση προς την εγγονή της, σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο.