Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα - Υπέγραψε επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκ. δολαρίων

Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα - Υπέγραψε επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκ. δολαρίων Facebook Twitter
0

Ο Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και κήρυξε αυτό που για τους αναλυτές θεωρείται οικονομικός πόλεμος στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδροςυπέγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Με βάση τους όρους αυτού του μνημονίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.

Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε "φίλη" χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι" Τζινπίνγκ». Επέμεινε επίσης ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.

Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι εκτός ελέγχου, έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου», τόνισε. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της άμεσα, κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. «Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε πολύ μονόπλευρη και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ είπε ότι η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εφαρμόζει μια πολιτική εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας. Οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μέλλον μας» ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σχολίασε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει ότι "η εποχή των οικονομικών εκχωρήσεων έχει τελειώσει".

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM
Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Διεθνή / Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ σχεδιάζει μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο και αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες όπως η ΕΣΔΑ και η Σύμβαση της Γενεύης, πυροδοτώντας διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM