Ο Τραμπ καρατόμησε τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας

Ο Τραμπ καρατόμησε τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Facebook Twitter
0

Το τέλος τη συνεργασίας του με τον Τζον Μπόλτον, συμβούλου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε αιφνιδίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι διαφωνούσε με πολλές εισηγήσεις του Μπόλτον και πως ο σύμβουλός του υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί καθώς χθες το βράδυ τον ενημέρωσε ότι δεν χρειάζεται πλέον τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει το όνομα του νέου συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπόλτον διορίστηκε στη θέση αυτή τον Απρίλιο του 2018 και ήταν ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας που λάμβανε τη θέση αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε έντονη διαφωνία στο θέμα της διακοπής διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, που ανακοίνωσε επισήμως χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι περίπου μία ώρα νωρίτερα από την ανακοίνωση του Τραμπ, είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι ο Μπόλτον επρόκειτο να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάικ Πομπέο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το θέμα.

Ο Μπόλτον  ήταν γνωστό ευρέως ότι πίεζε τον πρόεδρο να τηρήσει σκληρή γραμμή σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν και συνηγορούσε υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος έστελνε διφορούμενα και αντικρουόμενα μηνύματα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πρόθυμος να συναντηθεί και να διαπραγματευτεί με την ιρανική ηγεσία.

Ο Μπόλτον ανέλαβε αυτήν τη θέση τον Απρίλιο του 2018, αντικαθιστώντας τον Χ.Ρ. ΜακΜάστερ. Κάποιες φορές ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έναν από τους πιστότερους υπουργούς του Τραμπ. Ο ίδιος πάντως, με μια λακωνική και αινιγματική ανάρτησή του στο Twitter, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από εκείνη που παρουσίασε ο Τραμπ: «Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες το βράδυ και ο πρόεδρος Τραμπ είπε: Ας το συζητήσουμε αύριο, έγραψε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM