Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν-Έντονη αντίδραση της Κίνας

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πουλήσει όπλα στην Ταϊβάν-Έντονη αντίδραση της Κίνας Facebook Twitter
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πουλήσουν στην Ταϊβάν όπλα αξίας 1,42 δις δολαρίων (1,24 δις ευρώ), την πρώτη πώληση τέτοιας κλίμακας υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και μια κίνηση που εκνεύρισε την Κίνα, στη βοήθεια της οποίας βασίζεται ο Τραμπ για να ελέγξει τη Βόρεια Κορέα.

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ), Χέδερ Νάουερτ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις χθες, ανακοινώνοντας και τη συνολική αξίας της πώλησης.

 

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον, αντιδρώντας είπε χθες σε κοινωνική εκδήλωση ότι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η επιβολή κυρώσεων εναντίον ορισμένων κινεζικών εταιρειών θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, και αντιβαίνουν το πνεύμα της συνόδου κορυφής τον Απρίλιο στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

 

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.

 

Η Νάουερτ τόνισε ότι η πωλήσεις αποδεικνύουν την αμερικανική "υποστήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της", αλλά ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ της "μίας Κίνας", η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.

 

Η πώληση θα είναι η πρώτη στην Ταϊβάν μετά τον Δεκέμβριου του 2015, και απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.

 

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει "ενημερώσεις (upgrades) των υπάρχοντων αμυντικών ικανοτήτων που σκοπεύουν να μετατρέψουν τα τρέχοντα συστήματα από αναλογικά σε ψηφιακά".

 

Νωρίτερα χθες, η Κίνα αντέδρασε με θυμό και είπε ότι είχε διαμαρτυρηθεί στην Ουάσιγκτον όταν μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που καλεί την επανάληψη της κατάπλευσης πλοίων του αμερικανικού στόλου στην Ταϊβάν, για πρώτη φορά από το 1979, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της "μίας Κίνας".

 

Το νομοσχέδιο καλεί επίσης το Πεντάγωνο να βοηθήσει την Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα υποθαλάσσιου πολέμου, και προτείνει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ταϊπέι.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί παραβίαση των αρχών της σινοαμερικανικής σχέσης και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν "ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη της ευρέως συνεργάσιμες σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ".

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM