Ο Τραμπ ετοιμάζεται να αυξήσει τις πιέσεις στον Μαδούρο

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να αυξήσει τις πιέσεις στον Μαδούρο Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να την πίεση που ασκεί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και παράλληλα περιορισμούς ως προς την ασφάλιση φορτίων πετρελαίου από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ενώ ο Μαδούρο ετοιμάζεται να διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, τις οποίες η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν εκ των προτέρων καταγγέλλοντας μια διαδικασία-παρωδία, η κυβέρνηση του Τραμπ συζητάει μεθόδους για να στοχοθετήσει τον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας κατά τρόπο που δεν είχε εξεταστεί ποτέ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Η πηγή αυτή, η οποία είναι καλά πληροφορημένη για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις στην αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί οποιαδήποτε παράδοση πετρελαίου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη βορειοαμερικάνικη αγορά.

Τόνισε πως «νομίζω (πως αυτό θα προκαλούσε) αρκετά ισχυρό σοκ στην πετρελαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμα».

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις και η όποια αμερικανική ενέργεια θα πάρει υπόψη τις δυνητικές συνέπειες για τους απλούς πολίτες της Βενεζουέλας, που ήδη είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και υπερπληθωρισμό, αλλά και για τις χώρες που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα, καθώς και τις επιπτώσεις για την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία και τους αμερικανούς καταναλωτές.

Η Βενεζουέλα κατατάχθηκε τέταρτη στον κατάλογο των προμηθευτών πετρελαίου των ΗΠΑ το 2017, με την ποσότητα του αργού που πούλησε να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από 1991, κατά στοιχεία της Thomson Reuters.

«Δεν παίρνουμε ελαφρά τις κυρώσεις στο πετρέλαιο», σημείωσε ο αξιωματούχος, διότι θα αποτελούσαν «μάλλον σθεναρή κλιμάκωση» της πίεσης από μέρους των ΗΠΑ.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις πρωτοβουλίες με σκοπό να σκληρύνει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters αυτή την εβδομάδα, ότι ο πρόεδρος Τραμπ πλέον «έχει μπροστά του» ένα «ευρύ φάσμα επιπρόσθετων κυρώσεων» που μπορούν να επιβληθούν στο Καράκας, προκειμένου να «ασκηθεί πίεση σε ένα έκνομο καθεστώς ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία, ή να απομακρυνθεί από την εξουσία».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ