Ο Τραμπ ετοιμάζεται να αυξήσει τις πιέσεις στον Μαδούρο

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να αυξήσει τις πιέσεις στον Μαδούρο Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να την πίεση που ασκεί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και παράλληλα περιορισμούς ως προς την ασφάλιση φορτίων πετρελαίου από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ενώ ο Μαδούρο ετοιμάζεται να διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, τις οποίες η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν εκ των προτέρων καταγγέλλοντας μια διαδικασία-παρωδία, η κυβέρνηση του Τραμπ συζητάει μεθόδους για να στοχοθετήσει τον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας κατά τρόπο που δεν είχε εξεταστεί ποτέ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Η πηγή αυτή, η οποία είναι καλά πληροφορημένη για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις στην αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας και μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί οποιαδήποτε παράδοση πετρελαίου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στη βορειοαμερικάνικη αγορά.

Τόνισε πως «νομίζω (πως αυτό θα προκαλούσε) αρκετά ισχυρό σοκ στην πετρελαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμα».

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις και η όποια αμερικανική ενέργεια θα πάρει υπόψη τις δυνητικές συνέπειες για τους απλούς πολίτες της Βενεζουέλας, που ήδη είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και υπερπληθωρισμό, αλλά και για τις χώρες που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα, καθώς και τις επιπτώσεις για την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία και τους αμερικανούς καταναλωτές.

Η Βενεζουέλα κατατάχθηκε τέταρτη στον κατάλογο των προμηθευτών πετρελαίου των ΗΠΑ το 2017, με την ποσότητα του αργού που πούλησε να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από 1991, κατά στοιχεία της Thomson Reuters.

«Δεν παίρνουμε ελαφρά τις κυρώσεις στο πετρέλαιο», σημείωσε ο αξιωματούχος, διότι θα αποτελούσαν «μάλλον σθεναρή κλιμάκωση» της πίεσης από μέρους των ΗΠΑ.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις πρωτοβουλίες με σκοπό να σκληρύνει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters αυτή την εβδομάδα, ότι ο πρόεδρος Τραμπ πλέον «έχει μπροστά του» ένα «ευρύ φάσμα επιπρόσθετων κυρώσεων» που μπορούν να επιβληθούν στο Καράκας, προκειμένου να «ασκηθεί πίεση σε ένα έκνομο καθεστώς ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία, ή να απομακρυνθεί από την εξουσία».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM