Ο Τραμπ έκανε και τρίτο τηλεφώνημα σε αξιωματούχο της Τζόρτζια- Για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Τραμπ έκανε και τρίτο τηλεφώνημα σε αξιωματούχο της Τζόρτζια- Για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τελικά και τρίτο τηλεφώνημα προς αξιωματούχους της Τζόρτζια, για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως αποκαλύπτεται.

Πάνω από μία εβδομάδα πριν από το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον κορυφαίο αξιωματούχο της Τζόρτζια για τις εκλογές, Μπραντ Ραφενσπέργκερ, τον οποίο πίεσε να του «βρει» ψήφους για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο απερχόμενος πρόεδρος είχε κάνει ένα ακόμη τηλεφώνημα.

Αποδέκτης του συγκεκριμένου τηλεφωνήματος, που αποκάλυψε η Washington Post το Σάββατο, ήταν υψηλόβαθμος ερευνητής της Τζόρτζια για τις εκλογές, από τον οποίο ζήτησε να «βρει την απάτη» στην πολιτεία.

Ο αξιωματούχος που δέχθηκε το τηλεφώνημα ήταν επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες περί εκλογικής απάτης στην κομητεία Κομπ της Τζόρτζια. Ο Τραμπ του είπε ότι θα γινόταν «εθνικός ήρωας» αν έβρισκε αποδείξεις εκλογικής απάτης. Όπως και στην περίπτωση του Ραφενσπέργκερ έτσι και αυτό το τηλεφώνημα ηχογραφήθηκε. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δημοσιοποιήθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο. 

Το τηλεφώνημα έγινε ενώ το γραφείο του Μπραντ Ραφενσπέργκερ, του Ρεπουμπλικάνου γενικού γραμματέα της Τζόρτζια και αρμόδιου για τις εκλογές εκεί, έκανε έλεγχο για πάνω από 15.000 ψήφους στην κομητεία Κομπ, που κάποτε ήταν προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, αλλά ψήφισε ενάντια στον Τραμπ στις εκλογές τόσο του 2016 όσο και τους 2016.

Ο έλεγχος φαίνεται πως ήταν μια προσπάθεια να εξευμενιστεί ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, που επανειλημμένα και δίχως αποδείξεις υποστήριζαν ότι έχασαν την Τζόρτζια για 12.000 ψήφους, εξαιτίας «στησίματος». Στις 29 Δεκεμβρίου το γραφείο του Ραφενσπέργκερ ανακοίνωσε ότι από τον έλεγχο δεν βρέθηκε καμία απόδειξη για απάτη.

Τα τρία τηλεφωνήματα

Από την ημέρα των εκλογών και μετά ο Τραμπ έκανε τουλάχιστον τρία τηλεφωνήματα σε αξιωματούχους της Τζόρτζια, σε μία προσπάθεια να σαμποτάρει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Η αρχή έγινε με τον κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ, στις αρχές Δεκεμβρίου. Από αυτόν ήθελε να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση στο νομοθετικό σώμα της Τζόρτζια, ζητώντας να μην επικυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία.

Ακολούθησε το τηλεφώνημα στον επικεφαλής ερευνητή που αποκαλύφθηκε τώρα και έπειτα από περίπου μία εβδομάδα, στις 2 Ιανουαρίου, τηλεφώνησε στον Ραφενσπέργκερ και επί περίπου μία ώρα τον πίεζε να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Στη συνομιλία τους, ο Τραμπ επέπληξε τον αξιωματούχο, προσπάθησε να τον κολακεύσει, τον ικέτευσε και τον απείλησε με συνέπειες. Κάποια στιγμή μάλιστα του είπε ότι παίρνει «μεγάλο ρίσκο», αν δεν τον στηρίξει.

Τόσο ο Κεμπ όσο και ο Ραφενσπέργκερ αντέκρουσαν όλες τις προσπάθειες του Τραμπ να τους πείσει να τον βοηθήσουν να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, παρότι αμφότεροι είναι Ρεπουμπλικάνοι και υποστηρικτές του. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει επιτεθεί δημοσίως και στους δύο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ