Η πρακτική του Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει χρήστες του Twitter που τον επικρίνουν, από τον προσωπικό του λογαριασμό (@realDonaldTrump), παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα, σύμφωνα με δικαστήριο του Μανχάταν.

 

Στο σκεπτικό της απόφασης, η δικαστής Ναόμι Ράις Μπάτσγουoλντ, εξήγησε πως η δυνατότητα αντίδρασης στα προεδρικά tweet, σχολιάζοντάς τα, εντάσσεται στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.

 

Ως εκ τούτου ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμποδίζει τους επικριτές του από το να τον ακολουθούν στο Twitter.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν επτά χρήστες που είχαν μπλοκαριστεί από τον Τραμπ, αντέδρασαν στον αποκλεισμό τους από τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου.

 

Μεταξύ αυτών ήταν ένας ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας από το Μέριλαντ, μια τραγουδίστρια από το Σιάτλ και ένας αστυνομικός από το Τέξας.

 

Η σχετική αγωγή στην οποία προχώρησαν, έγινε με την καθοδήγηση και τη συνεργασία του ινστιτούτου Knight First Amendment του πανεπιστημίου Κολούμπια.

 

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ είναι επί της ουσίας κυβερνητικός λογαριασμός και το μπλοκάρισμα τους αποτελεί παραβίαση των προβλεπόμενων δικαιωμάτων τους απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Τον Τραμπ ακολουθούν στο Twitter περίπου 52,2 εκατομμύρια χρήστες.

 

«Σε αυτήν την υπόθεση, ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει (...) αν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος μπορεί να μπλοκάρει ένα πρόσωπο στον λογαριασμό του στο Twitter αντιδρώντας στις πολιτικές απόψεις που διατυπώνει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Εξετάσαμε παράλληλα εάν αυτή η ανάλυση διαφοροποιείται, καθώς ο αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι όχι» ξεκαθάρισε η δικαστής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των εκατοντάδων προσώπων που έχει μπλοκάρει στο παρελθόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι οι συγγραφείς Στίβεν Κινγκ και Αν Ράις, το μοντέλο Κρίστι Τέιγκεν και η επιτροπή πολιτικής δράσης βετεράνων του στρατού.

 

Όμως αποκλεισμός των εναγόντων δεν δικαιολογείται ούτε από την επίκληση των ατομικών δικαιωμάτων του Τραμπ, απεφάνθη η δικαστής Μπάτσγουολντ που, αν και δεν εξέδωσε δικαστική εντολή προς τον Τραμπ να «ξεμπλοκάρει» τους ενάγοντες, υπογράμμισε ότι αυτό επαφίεται στον Αμερικανό πρόεδρο που θα πρέπει να ερμηνεύσει την απόφασή της. 

 

Με πληροφορίες από New York Times και Reuters