Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμού 50% στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουνίου, δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι η ΕΕ ήταν «πολύ δύσκολη» στη διαπραγμάτευση και ότι το τρέχον έλλειμμα εμπορίου αγαθών των ΗΠΑ είναι «εντελώς απαράδεκτο». Υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο εμπόριο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχηματίστηκε κυρίως για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ, ήταν πολύ δύσκολη στην αντιμετώπιση. Οι ισχυροί εμπορικοί της φραγμοί, ο ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές ποινές, τα μη νομισματικά εμπόδια στο εμπόριο, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα, έχουν οδηγήσει σε έλλειμμα εμπορίου με τις ΗΠΑ πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ένα νούμερο που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι διαπραγματεύσεις μας μαζί τους δεν προχωρούν! Γι’ αυτό, προτείνω την επιβολή άμεσου δασμού 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν θα υπάρχει δασμός αν το προϊόν κατασκευάζεται ή παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!», έγραψε στη σχετική του ανάρτηση.
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν μετά την «απειλή» του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο γερμανικός δείκτης DAX έχει σημειώσει πτώση 1,9% καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται την ανακοίνωση του Τραμπ, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έχει χάσει 2%. Ο δείκτης Stoxx 600 Banks, που παρακολουθεί τις μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 1,7%.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100, που περιλαμβάνει τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει πέσει κατά 101 μονάδες ή 1,1%, καθώς οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο επιστρέφουν στην αγορά.
Με πληροφορίες από Guardian