Ο Ταγιάνι είναι και επισήμως υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Ιταλίας με το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Ο Ταγιάνι είναι και επισήμως υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Ιταλίας με το κόμμα του Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
EPA/PATRICK SEEGER
0

Ο επικεφαλής του ιταλικού κόμματος Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του ομίλου του, δήλωσε ότι «είναι ευτυχής να ανακοινώσει ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι δέχθηκε να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς».

Στην υποψηφιότητα αυτή είχε αναφερθεί ο μεγιστάνας πρώην πρωθυπουργός ήδη πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι τώρα δεν είχε αποδεχθεί επισήμως την πρόταση.

Ο Ταγιάνι γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι θα δεχθεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας στην περίπτωση που το κόμμα του Μπερλουσκόνι επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Ταγιάνι, 64 ετών, είχε προταθεί επανειλημμένα για το αξίωμα αυτό από τον Μπερλουσκόνι -ο οποίος δεν μπορεί να αναλάβει αιρετό αξίωμα λόγω μιας καταδίκης του- αλλά μέχρι χθες επέμενε ότι ήθελε να παραμείνει στην προεδρία του ΕΚ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπερλουσκόνι για την εκτίμηση που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Απόψε του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω την Ιταλία», έγραψε ο Ταγιάνι στον λογαριασμό του Twitter. «Πλέον η απόφαση επαφίεται στους συμπολίτες μας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Ταγιάνι χαρακτηρίζεται πολιτικός που επιδιώκει κατά σύστημα συναίνεση και έχει πολυετή εμπειρία σε θεσμούς της ΕΕ. Εξελέγη για πρώτη φορά στο ΕΚ το 1994. Χρημάτισε ακόμη ευρωπαίος επίτροπος Μεταφορών και Βιομηχανίας.

Υποστηρικτής της μοναρχίας στα νιάτα του, ο Ταγιάνι ήταν ιδρυτικό μέλος του Forza Italia («Εμπρός Ιταλία») του Μπερλουσκόνι και υπήρξε ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού από το 1994 μέχρι το 1995. Ωστόσο δεν είχε ποτέ μείζονα ρόλο στο ιταλικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αν εξαιρεθεί η αποτυχημένη εκστρατεία του για να εκλεγεί δήμαρχος της Ρώμης το 2001.

Ο Μπερλουσκόνι, 81 ετών, εξελέγη πρωθυπουργός της Ιταλίας τέσσερις φορές, αλλά του έχει απαγορευθεί να αναλάβει οποιοδήποτε κρατικό αξίωμα μέχρι το 2019 εξαιτίας της καταδίκης του για φορολογική απάτη το 2013.

Ο μεγιστάνας χαιρέτισε το «καλό νέο», την απόφαση που ανακοίνωσε ο Ταγιάνι, λίγη ώρα μετά την εμφάνισή του σε τηλεοπτικό δίκτυο που του ανήκει. «Ξέρω ότι είναι κρίμα που παίρνω τον Αντόνιο Ταγιάνι από την Ευρώπη, αλλά είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας», είπε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ταγιάνι επέδειξε σε όλη του την καριέρα απόλυτη πίστη στον ηγέτη του Φόρτσα Ιτάλια, παραμένοντας στο πλευρό του και αφού ο βετεράνος δεξιός πολιτικός, εν μέσω σκανδάλων σεξουαλικής φύσης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης κρατικού χρέους.

Ωστόσο τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια είναι κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτα από τους εταίρους του κόμματος Forza Italia, που έχουν θέσεις ανοικτά ευρωσκεπτικιστικές.

Η συμμαχία της δεξιάς που έχει συγκροτήσει ο Μπερλουσκόνι προβλεπόταν ότι θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην τελευταία δημοσκόπηση που είχε δημοσιοποιηθεί πριν απαγορευθεί η μετάδοση των αποτελεσμάτων τέτοιων ερευνών τη 16η Φεβρουαρίου, όμως χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι εταίροι στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι και το εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας υπό τη Τζόρτζα Μελόνι, έχουν συμφωνήσει πως εάν εξασφαλίσουν πλειοψηφία, το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα επιλέξει τον πρωθυπουργό. Κατά τις δημοσκοπήσεις, το Forza Italia προηγείται της Λέγκας σταθερά.

Αλλά εκείνος που θα επιλέξει σε τελευταία ανάλυση σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που «γδέρνει» την πολιτική του εικόνα;

Διεθνή / Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που φθείρει την πολιτική του εικόνα;

Οι πραγματικοί λόγοι της οργής των Γάλλων, τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνουν μετά τη μεταρρύθμιση και η εμπλοκή του... Μπραντ Πιτ στην κουβέντα για το γαλλικό συνταξιοδοτικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ