Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να «σταματήσουν τα δημοψηφίσματα»

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να «σταματήσουν τα δημοψηφίσματα» Facebook Twitter
EPA/FILIP SINGER
0

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους εταίρους του να σταματήσουν να διοργανώνουν δημοψηφίσματα για εγχώρια ζητήματά τους, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο απειλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα.


Τον περασμένο Ιούνιο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ και τον Δεκέμβριο οι Ιταλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση περί συνταγματικής μεταρρύθμισης. Ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και αλλού ζητούν την προκήρυξη δημοψηφισμάτων για την αποχώρηση των χωρών τους από την ΕΕ ή το ευρώ.


«Ζητώ από τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν τις περιπέτειες όπως αυτές των δημοψηφισμάτων στη Βρετανία και την Ιταλία (...) για εγχώρια ζητήματα, που συνιστούν απειλή για την ΕΕ», είπε ο Φίτσο ο οποίος την Κυριακή παρέδωσε την προεδρία της ΕΕ στη Μάλτα.

«Η Βρετανία δεν είναι χώρα της ευρωζώνης, η Ιταλία έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα, στο ευρώ. Τι θα κάνουμε αν (...) γίνει δημοψήφισμα στην Ιταλία και το ευρώ και οι Ιταλοί πολίτες αποφασίσουν ότι δεν το θέλουν», διερωτήθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Στη Σλοβακία, το μικρό, ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει υπογραφές για να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αίτημα την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται απίθανο να συμβεί: ακόμη και αν το κόμμα συγκεντρώσει τις 350.000 υπογραφές που απαιτούνται, για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να ξεπεράσει το 50%. Στο δημοψήφισμα του 2003 πάνω από το 90% των Σλοβάκων ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Τότε, η συμμετοχή έφτασε το 52%.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Διεθνή / Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Μόνο ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ είναι μαχητής, ενώ οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς
LIFO NEWSROOM