Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη του θητεία ως πρόεδρος της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη του θητεία ως πρόεδρος της Κίνας Facebook Twitter
0

O Σι Τζινπινγκ εξασφάλισε  την τρίτη του θητεία στην προεδρία της Κίνας, εδραιώνοντας την εξουσία του ως ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες εδώ και γενιές.

Ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ, επανεξελέγη ομόφωνα σήμερα στην προεδρία της Κίνας για τρίτη συνεχόμενη θητεία, διάρκειας πέντε ετών, με ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Είχε εξασφαλίσει ήδη τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στη χώρα.

Αρκετοί παρατηρητές αναφέρονται στον Κινέζο πρόεδρο ως τον ισχυρότερο ηγέτη στη χώρα από τα χρόνια του Μάο Τσετούγκ.

Η διευρυμένη εξουσία του Σι Τζινπινγκ προέρχεται από το γεγονός ότι είναι Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC), θέσεις τις οποίες έλαβε σε συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Οκτώβριο.

Η τρίτη θητεία του Σι Τζινπινγκ ήταν αναμενόμενη και πλέον πιο σημαντικό είναι το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία και τα υπουργεία της χώρας.

Οι νέοι υπουργοί που θα οριστούν αναμένεται να είναι ως επί το πλείστον στενοί συνεργάτες του Κινέζου προέδρου, όπως ο Li Qiang, το νούμερο δύο του Σι Τζινπινγκ.

Παράλληλα το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα, για τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών και των ασφαλιστικών θεσμών, καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης και της προστασίας των καταναλωτών.

Από τη σκοπιά της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως εφαρμόζοντας πολιτική αποτροπής, περικύκλωσης και «καταστολής», τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο Σι Τζινπινγκ. Στο κινεζικό σύστημα διακυβέρνησης, οι λειτουργίες του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικές.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM