Ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο «σαμάνος της QAnon» όπως έγινε γνωστός, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 41 μηνών, για τη συμμετοχή του στην εισβολή στο Καπιτώλιο

 

Ο 34χρονος έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των πρωτοφανών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στις 6 Ιανουαρίου του 2020, όταν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. 

 

Ο Τσάνσλεϊ φορούσε γούνινο καπέλο με κέρατα, κρατούσε ένα κοντάρι σημαίας που στην κορυφή του είχε λόγχη, ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω και είχε βαμμένο το πρόσωπό του. Στο παρελθόν είχε αυτοχαρακτηριστεί «σαμάνος της QΑnon», αλλά στη συνέχεια αποκήρυξε το κίνημα των συνωμοσιολόγων. 

 

Ο άνδρας- ο οποίος δήλωσε ένοχος για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας που αποτελεί κακούργημα- και ήταν από τους πρώτους που εισέβαλαν στο κτίριο. Έχει παραδεχθεί μεταξύ άλλων ότι άφησε ένα απειλητικό σημείωμα στον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς που έλεγε «Είναι μόνο θέμα χρόνου. Η δικαιοσύνη έρχεται». 

 

Αν και δεν κατηγορήθηκε για διάπραξη βίας, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο Τσάνσλεϊ ήταν το «δημόσιο πρόσωπο» της εισβολής στο Καπιτώλιο, μπήκε εκεί με όπλο, αγνόησε τις επανειλημμένες εντολές της αστυνομίας να φύγει από το κτίριο και κόμπαζε για τις πράξεις του τις ημέρες μετά την επίθεση. 

 

Προτού ανακοινωθεί η ποινή του, ο 34χρονος παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι ήταν λάθος του ότι μπήκε στο Καπιτώλιο και πως αποδέχεται την ευθύνη των πράξεών του. Τόνισε ότι δεν είναι στασιαστής και ότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο τον παρουσίασαν τα ΜΜΕ. 

 

«Δεν έχω καμία δικαιολογία. Κανενός είδους δικαιολογία. Η συμπεριφορά μου είναι απαράδεκτη», δήλωσε. 

 

Ο δικαστής Ρόις Λάμπερθ  σχολίασε πως η μεταμέλειά του φαίνεται ειλικρινής, αλλά σημείωσε τη σοβαρότητα των ενεργειών του στο Καπιτώλιο. «Αυτό που έκανες ήταν απαίσιο. Έκανες τον εαυτό σου το επίκεντρο της εξέγερσης», επεσήμανε. 

 

Ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ είναι ένας από τους 650 κατηγορούμενους για την εισβολή. Περισσότεροι από 120 έχουν δηλώσει ένοχοι, οι περισσότεροι για πλημμελήματα με μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών. 

 

Ο 34χρονος και ο Σκοτ Φέρλαμπ- που την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκε γιατί έριξε γροθιά σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια της εισβολής- έχουν τιμωρηθεί έως τώρα τη μεγαλύτερη ποινή, από τους 38 που έχουν καταδικαστεί. 

 

Ο Τσάνσλεϊ είναι στη φυλακή εδώ και δέκα μήνες και ο δικηγόρος του δήλωσε ότι έχουν επιδεινωθεί τα μακροχρόνια ψυχολογικά προβλήματα του πελάτη του.

 

Πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, είχε εμφανιστεί μεταμφιεσμένος σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τραμπ και διαμαρτυρίες για τη χρήση μάσκας. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο 34χρονος πίστευε, όπως άλλοι, ότι ο Τραμπ τον είχε καλέσει στο Καπιτώλιο, αλλά αργότερα ένιωσε προδομένος όταν ο τότε πρόεδρος αρνήθηκε να απονείμει χάρη στον ίδιο και άλλους που συμμετείχαν στην εισβολή. 

 

Έπειτα από τον πρώτο μήνα στη φυλακή ο Τσάνσλεϊ δήλωσε ότι επαναξιολόγησε τη ζωή του, μετάνιωσε για την εισβολή και ζήτησε συγγνώμη γιατί προκάλεσε φόβο σε άλλους. Σταμάτησε δύο φορές να τρώει κατά τη διάρκεια της φυλάκισης και έχασε 9 κιλά, μέχρι να του χορηγούνται οργανικά τρόφιμα. 

 

Με πληροφορίες από ΑP