Ο Σαλβίνι θέλει να κλείνουν νωρίτερα τα «μικρά έθνικ μπακάλικα»

Ο Σαλβίνι θέλει να κλείνουν νωρίτερα τα «μικρά έθνικ μπακάλικα» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, προκαλεί ξανά αντιδράσεις με μια πρόταση του που αν εφαρμοστεί θα αναγκάσει αυτά που ονομάζει «μικρά έθνικ μαγαζιά» να κλείνουν στις 9 το βράδυ. 

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε το συγκεκριμένο μέτρο στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που σαν κύριο στόχο έχει τους μετανάστες τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την εγκληματικότητα.

Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται πως τα μικρά μπακάλικα που παραμένουν ανοιχτά τη νύχτα -τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μετανάστες- είναι «σημεία συνάντησης για αγοραπωλησίες ναρκωτικών και για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά». 

Λέει πως η πρωτοβουλία του δεν στοχεύει ειδικά τους αλλοδαπούς αλλά είναι καθαρά ένας τρόπος «να περιοριστούν οι καταχρήσεις από συγκεκριμένα μαγαζιά». 

Χιλιάδες μπακάλικα σε όλη τη χώρα ανήκουν σε μετανάστες, κυρίως από το Μπαγκλαντές και την Ινδία. Πολλοί από αυτούς τα αγόρασαν σε χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με τον Μάουρο Μπουσόνι, γενικό γραμματέα μιας ένωσης εμπόρων «δεν μπορείς να φτιάξεις έναν νόμο που ξεχωρίζει κάποιους επιχειρηματίες από τους άλλους. Όσοι έχουν εμπορικές δραστηριότητες, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους νόμους και το δικαίωμα να παραμένουν ανοικτοί, ανεξάρτητα αν ο υπεύθυνος της επιχείρησης είναι Ιταλός ή ξένος». 

Για τον Κάρλο Ριέντσι, πρόεδρο μια ένωσης καταναλωτών είναι άδικες οι «γενικεύσεις». Παρατηρεί πως τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά ως αργά είναι απαραίτητα για ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν κάτι «την τελευταία στιγμή«. Όμως, συμφωνεί πως πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί σε καταστήματα που «έχουν προκαλέσει αναταραχή» ή «υποβαθμίζουν» τα ιστορικά κέντρα των πόλεων. 

Ο Αντρέα Μαρκούτσι, πολιτικός από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, λέει πως τέτοιου είδους απαγορεύσεις ανήκουν σε πρακτικές ενός «καθεστώτος».

Αν τελικά η πρόταση γίνει νόμος, σύμφωνα με μια πηγή από τη βιομηχανία, πρέπει να ισχύσει και για επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε Ιταλούς, όπως τα μπαρ, ενώ η ίδια πηγή θεωρεί πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να αφορούν και τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. 

«Μερικοί αλλοδαποί ιδιοκτήτες λένε πως οι Ιταλοί πηγαίνουν αργά τη νύχτα στα μαγαζιά τους και προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα. Όμως φοβούνται να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στην αστυνομία». 

Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που αποκαλύφτηκε το Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει την απόσυρση σημαντικών προστατευτικών διατάξεων για τους μετανάστες, ενώ κάνει ευκολότερη και την απέλαση τους.

 Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM