Ο Σαλβίνι προσπαθεί να ρίξει τους τόνους - Προσκάλεσε τον Γάλλο ΥΠΕΣ στη Ρώμη

Ο Σαλβίνι προσπαθεί να ρίξει τους τόνους - Προσκάλεσε τον Γάλλο ΥΠΕΣ στη Ρώμη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προσκάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ για να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η πρόσκληση ακολούθησε την ανάκληση στο Παρίσι του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο υπεραμύνθηκε σήμερα της επίσκεψής του σε «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα το Παρίσι για τη βούλησή του «να συνεργασθεί».

«Οι χώρες μας διατηρούσαν ανέκαθεν σταθερές διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στην ασφάλεια, την τρομοκρατία και τη μετανάστευση», διαβεβαιώνει ο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, σε επιστολή του που έστειλε σήμερα.

Οι σχέσεις αυτές «μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω προς το αμοιβαίο στρατηγικό συμφέρον», προσθέτει.

«Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να σας προσκαλέσω στη Ρώμη για μια συζήτηση και μια καρποφόρα ανταλλαγή στα τρέχοντα ζητήματα».

Στην επιστολή του, ο Σαλβίνι δηλώνει πως ενδιαφέρεται πολύ «για τη συνεργασία που προτείνατε σχετικά με τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών».

Το πρωί ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είχε καταγγείλει μια αλλαγή στάσης της Γαλλίας αναφορικά με τους μετανάστες του Sea-Watch που αποβιβάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κατάνη.

Το Παρίσι είχε δεσμευθεί να υποδεχθεί ένα μέρος τους, όμως σύμφωνα με τη Ρώμη η Γαλλία θεώρησε τελικά πως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες, όχι για πρόσφυγες, και υπό τις προϋποθέσεις αυτές δεν επιθυμεί να τους υποδεχθεί, αλλά να βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους.

«Ακόμη και οι Γάλλοι δεν θέλουν παράτυπους. Περιμένουμε τώρα να καταδείξει το Παρίσι την καλή βούλησή του συνεργαζόμενο για τον επαναπατρισμό δεκάδων Σενεγαλέζων χωρίς χαρτιά οι οποίοι βρίσκονται στο ιταλικό έδαφος», σχολίασαν πηγές στο ιταλικό υπουργείο.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, εξηγεί πως «ανέκαθεν έβλεπε τη Γαλλία και το σύστημα πρόνοιάς της σαν 'τον πολικό αστέρα' των ευρωπαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων».

Όμως επικαλείται επίσης «υπερφιλελεύθερες συνταγές» οι οποίες «τέθηκαν σε εφαρμογή από κόμματα της δεξιάς όπως και της αριστεράς, έφεραν επισφάλεια στη ζωή των πολιτών και μείωσαν πολύ την αγοραστική δύναμη».

Λέει πως τον «εντυπωσίασε πολύ» το γεγονός ότι ορισμένες διεκδικήσεις των «κίτρινων γιλέκων», που κινητοποιούνται από τα μέσα Νοεμβρίου στη Γαλλία, «υπερβαίνουν πλέον τη δεξιά και την αριστερά και βάζουν στο κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του υιοθετώντας μια μετα-ιδεολογική στάση».

«Γι' αυτόν τον λόγο θέλησα να συναντήσω αντιπροσώπους των 'κίτρινων γιλέκων' (...), επειδή δεν πιστεύω ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής βρίσκεται στα κόμματα της δεξιάς ή της αριστεράς ή σ' αυτά τα κόμματα που δηλώνουν 'νέα', αλλά είναι στην πραγματικότητα ο καρπός μιας παράδοσης, ακόμη και μιας οικογενειακής ιστορίας».

Ανακοινώνοντας την Τρίτη πως «πετάχτηκε στη Γαλλία» για να συναντήσει εκεί «κίτρινα γιλέκα», ο Λουίτζι Ντι Μάιο είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις».

Μπροστά σ' αυτή την «πρόκληση» και σε μια σειρά «εξοργιστικών» γι' αυτήν δηλώσεων, η Γαλλία ανακάλεσε χθες, Πέμπτη, τον πρεσβευτή της στην Ιταλία για διαβουλεύσεις, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1945 ανάμεσα στη Γαλλία και ευρωπαϊκή γειτονική της χώρα.

Ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσαν αμέσως έτοιμοι να συναντήσουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γαλλική κυβέρνηση.

«Θεωρούμε τον λαό σας σημείο αναφοράς και όχι εχθρό και οι διαφορές στην πολιτική και στο όραμα ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση δεν πρέπει να επηρεάζουν την ιστορική σχέση φιλίας που ενώνει τους δύο λαούς μας και τα δύο κράτη μας», υπογραμμίζει ο Ντι Μάιο από τις στήλες της Le Monde.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM