Ο Σαλβίνι λέει «όχι» στην αποβίβαση 135 μεταναστών που διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή

Ο Σαλβίνι λέει «όχι» στην αποβίβαση 135 μεταναστών που διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει σε ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, να αποβιβάσει τους μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο.

Ο Σαλβίνι απαίτησε για άλλη μια φορά να συμφωνήσουν πρώτα οι ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα κατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Το Gregoretti διέσωσε 135 ανθρώπους από δύο λέμβους στα ανοιχτά της Μάλτας αργά το βράδυ της Πέμπτης αλλά αναμένει ακόμη εντολή για το πού θα τους μεταφέρει.

«Δεν θα δώσω καμία έγκριση να αποβιβαστούν μέχρι να δεσμευτεί η Ευρώπη να παραλάβει όλους τους μετανάστες που επιβαίνουν» στο σκάφος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ηγέτης της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ 14 χωρών ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μηχανισμός αλληλεγγύης» για να κατανέμονται οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο. Προκάλεσε όμως την οργή του Σαλβίνι, όταν διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αποβιβάζονται πρώτα στην Ιταλία.

Οι μετανάστες που σώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή επέβαιναν σε δύο σαπιοκάραβα. Αρχικά τους είδαν και ενημέρωσαν τις αρχές Τυνήσιοι ψαράδες, ενώ κατόπιν τους εντόπισαν και Ιταλοί ψαράδες, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα. Οι Ιταλοί είπαν ότι έμειναν επί 24 ώρες κοντά τους, για να τους βοηθήσουν και να τους καθησυχάσουν, εν αναμονή της άφιξης βοήθειας.

«Τους δώσαμε νερό, κρακεράκια... Ήμασταν σε μόνιμη επαφή με την ιταλική ακτοφυλακή. Η Μάλτα όμως δεν απάντησε ποτέ», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Κάρλο Τζαρατάνο, ο καπετάνιος του αλιευτικού που επέστρεψε το πρωί στο λιμάνι της Σκίακα, στη δυτική Σικελία.

Τελικά, ένα περιπολικό του ιταλικού λιμενικού έφτασε από τη Λαμπεντούζα για να τους σώσει και να τους μεταφέρει στο Gregoretti, όπου βρίσκονταν ήδη άλλοι μετανάστες που είχαν διασωθεί νωρίτερα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ