Ο πυρηνικός εκβιασμός της Ρωσίας: Η Ουκρανία καταγγέλλει συνεχείς προκλήσεις στην «εύθραυστη» Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός εκβιασμός της Ρωσίας: Η Ουκρανία καταγγέλλει συνεχείς προκλήσεις στην «εύθραυστη» Ζαπορίζια Facebook Twitter
0

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορεί τη Ρωσία για «πυρηνικό εκβιασμό» όσον αφορά στο ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, η κατάσταση στο οποίο έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. 

Το εργοστάσιο περιήλθε στην κατοχή της Μόσχας τον Μάρτιο, μέρες μετά την έναρξη της εισβολής, και καταγγέλλεται πως έχει μετατραπεί σε βάση για τις επιχειρήσεις στις κοντινές περιοχές. 

Προ ημερών είχαν σημειωθεί βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο, με Ρωσία και Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη και τον ΟΗΕ και προειδοποιεί για πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής με επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. 

Ο Ζελένσκι επεσήμανε πως όποιος Ρώσος στρατιώτης πυροβολεί εναντίον του σταθμού, είτε πυροβολεί χρησιμοποιώντας τον σταθμό για κάλυψη, θα καταστεί «ειδικός στόχος». 

Κατήγγειλε «συνεχείς προκλήσεις» με στοχοποίηση του εργοστασίου, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είτε μέσω επιθέσεων σε αυτό, είτε μέσω επιθέσεων από αυτό.

Αυτό γίνεται, όπως είπε, «για να εκβιάσουν το κράτος μας και όλο τον ελεύθερο κόσμο». Αλλά, τόνισε πως «ο ρωσικός εκβιασμός παρακινεί ακόμα περισσότερες προσπάθειες, παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». 

Υπογράμμισε, δε, πως «κάθε μέρα» που εργοστάσιο είναι υπό ρωσική κατοχή «αυξάνεται η απειλή ραδιενέργειας στην Ευρώπη». 

Μετά την κατάληψη του εργοστασίου, οι Ρώσοι κράτησαν τους Ουκρανούς εργαζομένους για να συνεχιστεί ξ λειτουργία του, και δεν αποδέχονται τις καταγγελίες περί παραβάσεων. Ισχυρίζονται πως το πήραν υπό τον έλεγχό τους για να αποτρέψουν πιθανές  διαρροές ραδιενεργών υλικών κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ