Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν είναι οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν είναι οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον Facebook Twitter
0

Λίγες ημέρες πριν το Αφγανιστάν πέσει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχονταν τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκανί, που σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγε από τη χώρα του με 169 εκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια του κράτους. 

Έξι μήνες μετά, η τύχη του Καλίντ Παϊέντα, του άλλοτε υπουργού οικονομικών του Γκανί είναι πολύ διαφορετική και ο πρώην πολιτικός εργάζεται ως οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον. «Αν συμπληρώσω 50 διαδρομές μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πάρω μπόνους 95 δολαρίων», λέει ο Παϊέντα στην Washington Post. 

Ο 40χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών που διαχειριζόταν προϋπολογισμούς 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδηγεί πλέον ένα Honda Accord και βγάζει περίπου 150 δολάρια εργαζόμενος έξι ώρες σε μία νύχτα με μέτρια κίνηση.  Η Post κατέγραψε τον Παϊέντα να λέει σε έναν επιβάτη πως η μετανάστευσή του από την Καμπούλ στην Ουάσινγκτον απαίτησε μεγάλη προσαρμογή. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανέναν τόπο. Δεν ανήκω εδώ, ούτε εκεί. Είναι ένα αίσθημα κενού». 

Στα τέλη του 2020, ο Παϊέντα έχασε τη μητέρα του από κορωνοϊό, σε ένα εξαθλιωμένο νοσοκομείο στην Καμπούλ. Ανέλαβε υπουργός οικονομικών μετά από αυτόν τον θάνατο που τον σημάδεψε. «Ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλη ασχήμια και αποτύχαμε. Ήμουν μέρος της αποτυχίας. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις τη μίζερη κατάσταση των ανθρώπων και νιώθεις υπεύθυνος». 

Ο πρώην πολιτικός είχε παραιτηθεί από υπουργός οικονομικών μόλις μία εβδομάδα πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ. Η σχέση του με τον Γκάνι επιδεινώθηκε. Φοβούμενος ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει τη σύλληψή του, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του. 

«Είχαμε 20 χρόνια και όλη την υποστήριξη του κόσμου για να χτίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργούσε για τους πολίτες», έγραψε ο Παϊέντα σε ένα μήνυμα του προς αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Καμπούλ, την ημέρα που «έπεσε» η πρωτεύουσα. «Και  το μόνο που οικοδομήσαμε ήταν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα που έπεσε γρήγορα. Έναν χάρτινο πύργο με διαφθορά στα θεμέλια».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM