Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν είναι οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν είναι οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον Facebook Twitter
0

Λίγες ημέρες πριν το Αφγανιστάν πέσει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχονταν τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκανί, που σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγε από τη χώρα του με 169 εκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια του κράτους. 

Έξι μήνες μετά, η τύχη του Καλίντ Παϊέντα, του άλλοτε υπουργού οικονομικών του Γκανί είναι πολύ διαφορετική και ο πρώην πολιτικός εργάζεται ως οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον. «Αν συμπληρώσω 50 διαδρομές μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πάρω μπόνους 95 δολαρίων», λέει ο Παϊέντα στην Washington Post. 

Ο 40χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών που διαχειριζόταν προϋπολογισμούς 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδηγεί πλέον ένα Honda Accord και βγάζει περίπου 150 δολάρια εργαζόμενος έξι ώρες σε μία νύχτα με μέτρια κίνηση.  Η Post κατέγραψε τον Παϊέντα να λέει σε έναν επιβάτη πως η μετανάστευσή του από την Καμπούλ στην Ουάσινγκτον απαίτησε μεγάλη προσαρμογή. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανέναν τόπο. Δεν ανήκω εδώ, ούτε εκεί. Είναι ένα αίσθημα κενού». 

Στα τέλη του 2020, ο Παϊέντα έχασε τη μητέρα του από κορωνοϊό, σε ένα εξαθλιωμένο νοσοκομείο στην Καμπούλ. Ανέλαβε υπουργός οικονομικών μετά από αυτόν τον θάνατο που τον σημάδεψε. «Ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλη ασχήμια και αποτύχαμε. Ήμουν μέρος της αποτυχίας. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις τη μίζερη κατάσταση των ανθρώπων και νιώθεις υπεύθυνος». 

Ο πρώην πολιτικός είχε παραιτηθεί από υπουργός οικονομικών μόλις μία εβδομάδα πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ. Η σχέση του με τον Γκάνι επιδεινώθηκε. Φοβούμενος ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει τη σύλληψή του, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του. 

«Είχαμε 20 χρόνια και όλη την υποστήριξη του κόσμου για να χτίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργούσε για τους πολίτες», έγραψε ο Παϊέντα σε ένα μήνυμα του προς αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Καμπούλ, την ημέρα που «έπεσε» η πρωτεύουσα. «Και  το μόνο που οικοδομήσαμε ήταν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα που έπεσε γρήγορα. Έναν χάρτινο πύργο με διαφθορά στα θεμέλια».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί ο Μπάλντουιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία 18 μήνες μετά;

Explainer / Explainer: Γιατί ο Μπάλντουιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία 18 μήνες μετά;

Αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του ’21 με τον θάνατο της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς από αληθινά πυρά, θεωρείται από πολλούς κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε. Το θέμα είναι «γιατί» -όπως αποκαλύπτεται από mail παραίτησης μέλους του συνεργείου- και πόση ευθύνη έχουν γι’ αυτό οι πλατφόρμες streaming.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ