Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε έκκληση για μορατόριουμ στις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, προκειμένου να διατεθούν σε φτωχές χώρες, αλλά ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόταση. 

 

«Έχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πρόσθεσε πως η αναστολή χορήγησης τρίτης δόσης πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

 

Εδώ και μήνες ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταγγέλλει την εμβολιαστική ανισότητα, που έχει ως συνέπεια 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχουν κάνει μία δόση, έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.  Οι δηλώσεις του Γκεμπρεγεσούς έρχονται μετά τις ανακοινώσεις από Γερμανία και Ισραήλ, για τη χορήγηση τρίτης, «ενισχυτικής» δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό. 

 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Προκειμένου να φθάσουμε αυτόν τον στόχο χρειαζόμαστε συνεργασία από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από εκείνη τη χούφτα των χωρών και των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», υπογράμμισε. 

 

Παράλληλα κάλεσε κυρίως τους φαρμακευτικούς ομίλους να βοηθήσουν τον διεθνή μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε για να καταπολεμηθεί η εμβολιαστική ανισότητα και ιδίως να βοηθηθούν 92 φτωχές χώρες να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους. Μέχρι τώρα ο μηχανισμός δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του, ελλείψει δόσεων. 

 

Η απάντηση της Ουάσινγκτον 

 

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα χορηγήσουν μια τρίτη δόση στους πολίτες τους ή αν θα δωρίσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

 

Δεν τίθεται θέμα επιλογής, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο, δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση στους Αμερικανούς –κάτι που εξάλλου δεν έχει αποφασιστεί επισήμως– ή αν θα βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες», δήλωσε. 

 

Στις ίδιες δηλώσεις σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε διάφορες χώρες, δηλαδή περισσότερες από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου όλες μαζί.