Ο ΠΟΥ ζητά από την Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Ο ΠΟΥ ζητά από την Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, με τη στήριξη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε.

Σε συνέντευξή του στο AFP, παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις των παραλλαγμένων στελεχών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από το ξεκίνημά της λόγω της έλλειψης εμβολίων και των εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών.

«Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη», υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε.

Στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αρκετών εταιρειών ότι θα αυξήσουν τις παραδόσεις εμβολίων αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού: «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ανησυχώ», παραδέχθηκε ο κ. Κλούγκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλουχίας του γονιδιώματος του κορωνοϊού».

«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές», υπενθύμισε.

«Το τούνελ είναι λίγο πιο μεγάλο»

 

Από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Μολονότι η κατάσταση μοιάζει αυτή τη στιγμή πιο δύσκολη σε σχέση με την εποχή που άρχισαν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι.

«Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο από ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη», υπογράμμισε. «Μία λύση, ή μία στρατηγική δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε», επεσήμανε.

Ο Χανς Κλούγκε επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

«Ίσως αν οι χώρες της ΕΕ φτάσουν να εμβολιάσουν το 20% του πληθυσμού τους - 20% σημαίνει τους ηλικιωμένου, το υγειονομικό προσωπικό, τα άτομα με συννοσηρότητες - τότε ίσως να είναι η ώρα να μοιραστούν τα εμβόλια», πρότεινε. Το όριο των 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 παγκοσμίως ξεπεράστηκε την Τρίτη, με το 65% των δόσεων αυτών να έχει χορηγηθεί στα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα, κατά τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Γνωρίζουμε ότι στη ΕΕ, στον Καναδά, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ οι παραγγελίες ξεπέρασαν κατά τέσσερις με εννέα φορές τις απαραίτητες δόσεις. Άρα δεν είναι ανάγκη να φτάσουν το 70% (σ.σ. εμβολιασμένων επί του συνόλου του πληθυσμού) για να μοιραστούν (τα εμβόλια) με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία ή την Αφρική».

Αν και ο ΠΟΥ διάκειται θετικά έναντι της δημιουργίας πιστοποιητικών εμβολιασμού προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία των εκστρατειών, ο Κλούγκε επέκρινε την προοπτική δημιουργίας εμβολιαστικού διαβατηρίου που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορεί κανείς να ταξιδέψει. «Είναι ξεκάθαρα κάτι που δεν προσυπογράφουμε, διότι θα αυξήσει τις ανισότητες και εγείρει πολλά ερωτήματα», δήλωσε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM