ΠΟΥ: Οι ανισότητες μεταξύ χωρών στους εμβολιασμούς δημιουργούν μία «πανδημία δύο ταχυτήτων»

ΠΟΥ: Οι ανισότητες μεταξύ χωρών στους εμβολιασμούς δημιουργούν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την covid-19 έχουν δημιουργήσει μία «πανδημία δύο ταχυτήτων» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι πληθυσμοί στις δυτικές χώρες προστατεύονται, ενώ στις φτωχότερες  παραμένουν εκτεθειμένοι, απευθύνοντας στο πλαίσιο αυτό έκκληση για δωρεές εμβολίων.

«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», είπε χαρακτηριστικά, ο Τέντρος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μίας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη. Πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο.

Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021.

Ενώ δεν ανέφερε συγκεκριμένα αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια για την Covid-19 το επόμενο έτος βάσει μιας συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με στόχο την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε παράλληλα εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool) που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό» - Τι έγραφε στα emails του με τον Επστάιν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό» - Τι έστελνε στα emails του με τον Τζέφρι Έπσταϊν

Στο φως της δημοσιότητας νέα emails που φέρεται να έστειλε στον Τζέφρι Έπσταϊν και τη Γκίσλεϊν Μάξγουελ, όταν ενημερώθηκε ότι μια βρετανική εφημερίδα επρόκειτο να δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τους τρεις τους
LIFO NEWSROOM