Ο Πολωνός πρόεδρος καλεί τον Νετανιάχου στην επέτειο του Άουσβιτς και ζητά εγγυήσεις για τη μη σύλληψή του

Ο Πολωνός πρόεδρος καλεί τον Νετανιάχου στην επέτειο του Άουσβιτς και ζητά εγγυήσεις για τη μη σύλληψή του Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ζήτησε από την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ελεύθερη διέλευση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να συμμετάσχει στην 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. 

Ο Ντούντα τόνισε ότι ο Νετανιάχου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο σύλληψης λόγω του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Το ΔΠΔ είχε εκδώσει τον Νοέμβριο του 2024 ένταλμα σύλληψης κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τη χρήση της πείνας ως μέσου πολέμου, καθώς και τη στέρηση πρόσβασης των Παλαιστινίων σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Ο Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, βρίσκονται στο στόχαστρο των κατηγοριών αυτών.

Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να χειρίζεται θέματα που αφορούν τα παλαιστινιακά εδάφη. Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ είχε ήδη καταδικάσει το Ισραήλ από το καλοκαίρι του 2024 για παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, ενισχύοντας τη διεθνή πίεση στη χώρα.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM