Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξεπέρασε τα 5 εκατ. - Για πρώτη φορά από τον λιμό του 19ου αιώνα

Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξεπέρασε τα 5 εκατ. - Για πρώτη φορά από τον λιμό του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Pixabay
0

Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά τον λιμό του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Η χώρα έφτασε σε ένα ορόσημο  τον Απρίλιο, αντανακλώντας έναν συνδυασμό καθαρής μετανάστευσης και φυσικής αύξησης, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (CSO).

«Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας εκτιμάται ότι ήταν 5,01 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2021, η πρώτη φορά που ο πληθυσμός αυξήθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια από την απογραφή του 1851, όταν ο συγκρίσιμος πληθυσμός ήταν 5,11 εκατομμύρια», δήλωσε ο James Hegarty, στατιστικός της υπηρεσίας.

Ο συνολικός πληθυσμός στο νησί της Ιρλανδίας το 1851 ήταν 6,6 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας των 1,89 εκατομμυρίων, το νησί έχει τώρα 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συγκριτικά αναφέρεται ότι η Ουαλία έχει 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, η Σκωτία 5,4 εκατομμύρια και η Αγγλία 56,2 εκατομμύρια.

Ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 34.000, ή 0,7%, φέτος μέχρι τον Απρίλιο. Αυτό ήταν μικρότερο από την αύξηση κατά 55.900, αντίστοιχα πέρυσι.

Το επίπεδο της φυσικής αύξησης - 55.500 γεννήσεις, 32.700 θάνατοι - ήταν 22.800. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο φυσικής αύξησης από τον υπολογισμό του πληθυσμού το 2000, αντανακλώντας ένα γηράσκον δημογραφικό προφίλ.

Στη δεκαετία του 1840, ο πληθυσμός του νησιού ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια πριν ο καταστροφικός λιμός σκοτώσει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους από την πείνα και τις ασθένειες και αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να μεταναστεύσουν.

Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας συνέχισε να λιγοστεύει για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα λόγω της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και αλλού, δημιουργώντας μια τεράστια διασπορά.

Από τους 65.200 που μετανάστευσαν στην Ιρλανδία μέχρι τον Απρίλιο σχεδόν οι μισοί, 30.200, ήταν Ιρλανδοί υπήκοοι που είχαν ζήσει στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός Ιρλανδών υπηκόων που επέστρεψαν από το 2007.

Ο αριθμός των μη Ιρλανδών υπηκόων που ζουν στην Ιρλανδία αυξήθηκε ελαφρώς σε 645.500 τον Απρίλιο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 12,9% του συνολικού πληθυσμού.

Ο πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 22.200, ή 3,1%, από την αρχή του έτους μέχρι τον Απρίλιο.

Τα τελευταία αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κάποιες δημογραφικές και κοινωνικές επιπτώσεις του Covid-19, είπε ο Hegarty.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM