Ο περιφερειάρχης της Βαλένθια παραδέχεται λάθη στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, αλλά δεν παραιτείται

Ο περιφερειάρχης της Βαλένθια παραδέχεται λάθη στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, αλλά δεν παραιτείται Facebook Twitter
Carlos Mazón/ Φωτ.: EPA
0

Ο περιφερειάρχης της Βαλένθια, Κάρλος Μαθόν, βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για τον χειρισμό της φυσικής καταστροφής που κόστισε τη ζωή σε 216 ανθρώπους στην περιοχή, αρνείται ωστόσο να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοφανής και «αποκαλυπτική» έκταση της καταστροφής υπερέβη τις δυνατότητες του συστήματος.

Συνολικά 224 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 216 στη Βαλένθια, όταν καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν την ανατολική, κεντρική και νότια Ισπανία στις 29 Οκτωβρίου. Οι άνθρωποι πνίγηκαν στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, ενώ ορμητικά νερά κατέκλυσαν πόλεις, χωριά και κωμοπόλεις.

Ο Μαθόν, μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), έχει δεχτεί έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, κυρίως λόγω της καθυστερημένης αντίδρασής του. Αποκαλύφθηκε ότι δεν έφτασε στο κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης πριν τις 7 μ.μ. την ημέρα της καταστροφής, καθώς βρισκόταν σε τρίωρο γεύμα με δημοσιογράφο. Επιπλέον, η κυβέρνησή του κατηγορείται για την πολύωρη καθυστέρηση στην αποστολή ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών.

Το περασμένο Σάββατο, περίπου 130.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαλένθια, ζητώντας την παραίτησή του.

Μιλώντας στο περιφερειακό κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο Μαθόν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και πρότεινε τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

«Ο λαός της Βαλένθια έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι συνέβη», δήλωσε. «Πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι εμπειρίες και τα πρωτόκολλα των τελευταίων 25 ετών δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν ή να μετριάσουν τη ζημιά».

Ο περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας σε ορισμένες περιοχές και ότι ήταν λάθος να διαγράψει ένα βίντεο που είχε αναρτήσει στα social media, όπου προέβλεπε ότι οι βροχές θα έφευγαν από την περιοχή έως τις 6 μ.μ. την ημέρα της καταστροφής.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η Ντιάνα Μοράν, επικεφαλής του τοπικού σοσιαλιστικού κόμματος, χαρακτήρισε την ομιλία του Μαθόν «πράξη πολιτικής δειλίας» και κάλεσε το Λαϊκό Κόμμα να τον παύσει, προτείνοντας τη διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο Μαθόν, παρά τις πιέσεις, δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποφύγει την ευθύνη: «Οφείλουμε στους πληγέντες να γίνει αυτοκριτική. Υπήρξαν πράγματα που δεν έγιναν σωστά, αλλά θα μάθουμε από τα λάθη μας».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM