Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα και δήλωσε ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι διατήρησε μια σχέση με την ΕΕ, μετά το Brexit. 

Η μητέρα του 81χρονου- ο οποίος έχει διατελέσει ευρωβουλευτής- είχε γεννηθεί στις Βερσαλίες. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε κάνει αίτηση για τη γαλλική υπηκοότητα τον περασμένο Νοέμβριο και την εξασφάλισε την Τετάρτη. 

«Η απόφαση αφορά μόνο τον Στάνλεϊ Τζόνσον και δεν επεκτείνεται στους απογόνους του», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε δηλώσει ότι είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ ο γιος του ήταν επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit. Παρόλα αυτά, ο 81χρονος στη συνέχεια εξέφρασε υποστήριξη για το «διαζύγιο» με την ΕΕ. 

«Είμαι απολύτως ενθουσιασμένος και δεν έχω ιδέα σε ποιο επίπεδο ελήφθη αυτή η απόφαση, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι ευρηματικό αυτή τη στιγμή, που οι σχέσεις με τη Γαλλία και την ΕΕ δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες», δήλωσε ο Στάνλεϊ Τζόνσον. 

Όσο για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, στην είδηση της απόκτησης της γαλλικής υπηκοότητας, ήταν μονολεκτική, σύμφωνα με τον πατέρα του: «Magnifique». 

Ο βασικός λόγος για την απόφασή του να κάνει αίτηση για υπηκοότητα ήταν συναισθηματικός, επειδή η μητέρα του ήταν Γαλλίδα, εξήγησε. «Ήταν μια μικρή κίνηση που έλεγε ότι μπορεί η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει πραγματικά την Ευρώπη», δήλωσε ακόμη. 

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είναι ένας από τους χιλιάδες Βρετανούς που απέκτησαν υπηκοότητα χωρών μελών της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. «Το ζήτημα δεν είναι να γίνω Γάλλος. Αν καταλαβαίνω σωστά, είμαι Γάλλος. Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Γαλλία, η δική της μητέρα ήταν απολύτως γαλλίδα, όπως και ο παππούς της. Οπότε για εμένα το θέμα ήταν να διεκδικήσω κάτι που ήδη είχα», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι ξένοι πολίτες με Γάλλους συγγενείς δεν μπορούν να διεκδικήσουν την υπηκοότητα αν ζουν στο εξωτερικό για πάνω από 50 χρόνια, χωρίς να έχουν ασκήσει δικαιώματα που συνδέονται με την εθνικότητα. Όμως, διάταξη τους επιτρέπει να ανακτήσουν τη γαλλική υπηκοότητα με μια απλή δήλωση, που να δείχνει «πολιτιστικές, επαγγελματικές, οικονομικές ή οικογενειακές» σχέσεις με τη Γαλλία. Αυτή τη διάταξη εκτιμάται ότι αξιοποίησε ο Στάνλεϊ Τζόνσον, σύμφωνα με την Le Figaro. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ