Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα και δήλωσε ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι διατήρησε μια σχέση με την ΕΕ, μετά το Brexit. 

Η μητέρα του 81χρονου- ο οποίος έχει διατελέσει ευρωβουλευτής- είχε γεννηθεί στις Βερσαλίες. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε κάνει αίτηση για τη γαλλική υπηκοότητα τον περασμένο Νοέμβριο και την εξασφάλισε την Τετάρτη. 

«Η απόφαση αφορά μόνο τον Στάνλεϊ Τζόνσον και δεν επεκτείνεται στους απογόνους του», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε δηλώσει ότι είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ ο γιος του ήταν επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit. Παρόλα αυτά, ο 81χρονος στη συνέχεια εξέφρασε υποστήριξη για το «διαζύγιο» με την ΕΕ. 

«Είμαι απολύτως ενθουσιασμένος και δεν έχω ιδέα σε ποιο επίπεδο ελήφθη αυτή η απόφαση, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι ευρηματικό αυτή τη στιγμή, που οι σχέσεις με τη Γαλλία και την ΕΕ δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες», δήλωσε ο Στάνλεϊ Τζόνσον. 

Όσο για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, στην είδηση της απόκτησης της γαλλικής υπηκοότητας, ήταν μονολεκτική, σύμφωνα με τον πατέρα του: «Magnifique». 

Ο βασικός λόγος για την απόφασή του να κάνει αίτηση για υπηκοότητα ήταν συναισθηματικός, επειδή η μητέρα του ήταν Γαλλίδα, εξήγησε. «Ήταν μια μικρή κίνηση που έλεγε ότι μπορεί η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει πραγματικά την Ευρώπη», δήλωσε ακόμη. 

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είναι ένας από τους χιλιάδες Βρετανούς που απέκτησαν υπηκοότητα χωρών μελών της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. «Το ζήτημα δεν είναι να γίνω Γάλλος. Αν καταλαβαίνω σωστά, είμαι Γάλλος. Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Γαλλία, η δική της μητέρα ήταν απολύτως γαλλίδα, όπως και ο παππούς της. Οπότε για εμένα το θέμα ήταν να διεκδικήσω κάτι που ήδη είχα», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι ξένοι πολίτες με Γάλλους συγγενείς δεν μπορούν να διεκδικήσουν την υπηκοότητα αν ζουν στο εξωτερικό για πάνω από 50 χρόνια, χωρίς να έχουν ασκήσει δικαιώματα που συνδέονται με την εθνικότητα. Όμως, διάταξη τους επιτρέπει να ανακτήσουν τη γαλλική υπηκοότητα με μια απλή δήλωση, που να δείχνει «πολιτιστικές, επαγγελματικές, οικονομικές ή οικογενειακές» σχέσεις με τη Γαλλία. Αυτή τη διάταξη εκτιμάται ότι αξιοποίησε ο Στάνλεϊ Τζόνσον, σύμφωνα με την Le Figaro. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM