Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα και δήλωσε ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι διατήρησε μια σχέση με την ΕΕ, μετά το Brexit. 

Η μητέρα του 81χρονου- ο οποίος έχει διατελέσει ευρωβουλευτής- είχε γεννηθεί στις Βερσαλίες. Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε κάνει αίτηση για τη γαλλική υπηκοότητα τον περασμένο Νοέμβριο και την εξασφάλισε την Τετάρτη. 

«Η απόφαση αφορά μόνο τον Στάνλεϊ Τζόνσον και δεν επεκτείνεται στους απογόνους του», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε δηλώσει ότι είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ ο γιος του ήταν επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit. Παρόλα αυτά, ο 81χρονος στη συνέχεια εξέφρασε υποστήριξη για το «διαζύγιο» με την ΕΕ. 

«Είμαι απολύτως ενθουσιασμένος και δεν έχω ιδέα σε ποιο επίπεδο ελήφθη αυτή η απόφαση, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι ευρηματικό αυτή τη στιγμή, που οι σχέσεις με τη Γαλλία και την ΕΕ δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες», δήλωσε ο Στάνλεϊ Τζόνσον. 

Όσο για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, στην είδηση της απόκτησης της γαλλικής υπηκοότητας, ήταν μονολεκτική, σύμφωνα με τον πατέρα του: «Magnifique». 

Ο βασικός λόγος για την απόφασή του να κάνει αίτηση για υπηκοότητα ήταν συναισθηματικός, επειδή η μητέρα του ήταν Γαλλίδα, εξήγησε. «Ήταν μια μικρή κίνηση που έλεγε ότι μπορεί η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει πραγματικά την Ευρώπη», δήλωσε ακόμη. 

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον είναι ένας από τους χιλιάδες Βρετανούς που απέκτησαν υπηκοότητα χωρών μελών της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. «Το ζήτημα δεν είναι να γίνω Γάλλος. Αν καταλαβαίνω σωστά, είμαι Γάλλος. Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Γαλλία, η δική της μητέρα ήταν απολύτως γαλλίδα, όπως και ο παππούς της. Οπότε για εμένα το θέμα ήταν να διεκδικήσω κάτι που ήδη είχα», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι ξένοι πολίτες με Γάλλους συγγενείς δεν μπορούν να διεκδικήσουν την υπηκοότητα αν ζουν στο εξωτερικό για πάνω από 50 χρόνια, χωρίς να έχουν ασκήσει δικαιώματα που συνδέονται με την εθνικότητα. Όμως, διάταξη τους επιτρέπει να ανακτήσουν τη γαλλική υπηκοότητα με μια απλή δήλωση, που να δείχνει «πολιτιστικές, επαγγελματικές, οικονομικές ή οικογενειακές» σχέσεις με τη Γαλλία. Αυτή τη διάταξη εκτιμάται ότι αξιοποίησε ο Στάνλεϊ Τζόνσον, σύμφωνα με την Le Figaro. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM